Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny drobiu poszybowały w górę

22 maja 2003

Prywatne ubojnie płacą za kilogram żywca nawet 3,5 zł. I na tym nie koniec. Prognozuje się, że cena może wzrosnąć jeszcze o około 50 gr za kilogram.

Teraz ubojnie kupują każdą ilość brojlerów. Przy okazji skoku cen powraca pytanie – ile naprawdę produkuje się w Polsce żywca drobiowego? Po tym co się teraz dzieje na rynku wygląda na to, że wcale nie za dużo. A przecież wmawia się producentom, że jest wręcz odwrotnie.

Dlaczego więc kiedy w Europie i USA szaleje ptasia grypa i granice są zamknięte dla zwierząt z Niemiec, Belgii, Holandii oraz USA, to w Polsce towaru zaczyna brakować.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę