Pierwsze regulacje unijne dotyczące rynku mięsa baraniego powstały w kwietniu 1978 roku.Szczegółowe uregulowania wprowadzono Rozporządzeniami Rady nr 3013/89 oraz 2467/98. Przewidywały one
Głównymi eksporterami żywca i mięsa baraniego są na rynku światowym Australia i Nowa Zelandia. Eksport żywca baraniego z Australii zwiększa się osiągając w 2001 roku, w
Ceny żywca baraniego uzyskiwane przez producentów w krajach UE pod koniec lat 90. wykazywały tendencję spadkową, natomiast od 2000 roku, wzrostową (tab. 3). Najwyższe ceny żywca baraniego
Ze stempla odbitego na skorupce będzie się można dowiedzieć, z jakiej fermy jajo pochodzi, czy kura, która go zniosła była zamknięta w klatce, czy może biegała sobie z koleżankami po łące. A
Baranina jest jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja nie zaspokaja potrzeb unijnego rynku wewnętrznego. Podaż pokrywa zapotrzebowanie tylko w 80%, pozostałe 20% pochodzi z importu. Mimo
Spadek zapotrzebowania na wełnę i możliwości eksportu żywca i mięsa baraniego na rynek Unii spowodowały, że hodowane w Polsce owce przeznaczane są głównie na mięso. W ramach rządowych
W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju –
Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa
Przeciętne ceny skupu żywca baraniego w Polsce (według GUS) wykazują od 1991 roku tendencję wzrostową (wykres 1). W roku 2002 kształtowały się na poziomie 5,61 zł/kg, natomiast ceny
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa