Z 33 zakładów produkujących wyroby garmażeryjne, skontrolowanych w ub. roku w Lubuskiem przez Sanepid, osiem otrzymało ocenę niedostateczną.
Wegetarianie mają lepiej. Nie jedzą wędlin, a to właśnie one budzą wątpliwości lubelskiej Inspekcji Handlowej.
Proceder odświeżania mięsa wykryty w Zakładach Mięsnych Constar w Starachowicach, to skandal - uważa sekretarz generalny Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński. Jednak, jak podkreślił, jest to jednostkowy przypadek.
Kontrola przeprowadzona w Zakładach Mięsnych "Constar" w Starachowicach wykazała wiele nieprawidłowości, które wskazują, że przedstawiona przez TVN relacja nt. procederu odświeżania wędlin jest prawdziwa - poinformował Główny Lekarz Weterynarii.
Nikt nie kupuje mięsa, bo nie chce zamrażać ani towaru, ani tym bardziej gotówki - przekonują maklerzy. Na giełdach towarowych ofert bez liku, gorzej z klientami. Taka sytuacja wymusiła obniżki. Mimo to nawet atrakcyjne ceny nie są w stanie ...
Starachowickie zakłady mięsne Constar SA, w których wykryto poważne nieprawidłowości przy konfekcjonowaniu żywności, zadeklarowały "pełną gotowość współpracy ze wszystkimi zainteresowanymi rozwiązaniem i wyjaśnieniem zaistniałej sytuacji" - ...
Nic nowego, ceny stabilne, podaż i popyt na zbliżonym poziomie - to najczęstsze opnie na temat rynku wieprzowiny jakie można usłyszeć dziś w zakładach mięsnych. Potwierdzają to również wyjątkowo małe rozbieżności cen w skupie. Większość firm płaci ...
W pierwszej połowie tego roku produkcja wieprzowiny może obniżyć się o ok. 5 proc. w stosunku do analogicznego okresu zeszłego roku, tj. do 973 tys. ton. Przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w czerwcu 2005 r. ukształtuje się na poziomie 3,80 - ...
Upadłe Zakłady Mięsne "Pozmeat" zakończą przygodę z giełdą 15 marca. Od piątku, do wycofania z obrotu, zniesione zostały ograniczenia wahań ich kursu.