Nic nowego, ceny stabilne, podaż i popyt na zbliżonym poziomie - to najczęstsze opnie na temat rynku wieprzowiny jakie można usłyszeć dziś w zakładach mięsnych. Potwierdzają to również wyjątkowo małe rozbieżności cen w skupie. Większość firm płaci rolnikom od 3,60 zł do 3,70 zł za kilogram żywca. Wyższe o 10-20 gr. ceny zarezerwowane są dla dostawców, którzy mają podpisane umowy kontraktacyjne.
Jak przekonują przetwórcy żadnych ruchów cen nie będzie, bo handel na ten tydzień zmniejszył już zamówienia. Taka sytuacja może utrzymać się do maja. Wtedy nie tylko ciepła pogoda, i związane z tym rozpoczęcie sezonu grillowego ale także komunie powinny wpłynąć na większy popyt.
Zakłady które wciąż mają duży udział w skupie klasa R, zmieniają cenniki w ten sposób, żeby bardziej premiować klasy o wysokiej mięsności. Obniżając równocześnie stawki za klasy O i P. W ubiegłym tygodniu najwyższą cenę zanotowaliśmy w Sandomierzu. Za parę prosiąt żądano do 390 zł.