Starachowickie zakłady mięsne Constar SA, w których wykryto poważne nieprawidłowości przy konfekcjonowaniu żywności, zadeklarowały "pełną gotowość współpracy ze wszystkimi zainteresowanymi rozwiązaniem i wyjaśnieniem zaistniałej sytuacji" - zapewnił w sobotę przewodniczący Rady Nadzorczej Constaru, Zbigniew Szpak, w oświadczeniu przesłanym PAP.
W dniu dzisiejszym rozpoczęliśmy współpracę z Komendą Powiatową starachowickiej policji, gwarantując otwartość i pomoc w podejmowanych, niezbędnych działaniach – poinformował Szpak.
Aspirant Robert Ziółkowski z Komendy Powiatowej Policji w Starachowicach potwierdził w sobotę w rozmowie z PAP, że "były wykonywane czynności w związku z sytuacją w Constarze" przez starachowicką policję.
Decyzją Inspekcji Weterynaryjnej w piątek w zakładach mięsnych Constar SA wstrzymano produkcję działu konfekcjonowania wędlin. Poważne nieprawidłowości w zakładach, m.in. "odświeżanie olejem zapleśniałych kiełbas i przedłużanie na etykietach terminów ważności wędlin" wykryto dzięki śledztwu dziennikarzy "Rzeczpospolitej" i TVN.