Brytyjscy przetwórcy mięsa ostrzegają przed podwyżkami cen. Konsumenci będą musieli pogodzić się ze wzrostem prawie o 10%- oceniają eksperci. Powodem są rosnące koszty produkcji mięsa.
W czerwcu poprawiła się koniunktura w przetwórczych firmach prywatnych, a w sektorze publicznym nastąpiło jej pogorszenie.
Na rynku niewielkie wahania cen wieprzowiny. Na początku tygodnia świeże półtusze wieprzowe kl. R podrożały o około 5 proc., do 5,8 - 5,9 zł za kg. W końcu tygodnia znów można było je kupić po 5,6 - 5,65 zł za t. Zakłady mają duże zapasy mięsa ...
Na giełdach towarowych można kupić już brazylijskie filety z piersi indyka. Są dużo tańsze od krajowych, ale przyprawione... pieprzem.
Otwarty konflikt między branżą mięsną, a sieciami handlowymi coraz bardziej prawdopodobny. Decyzję o skierowaniu sprawy do sądu pod zarzutem nieuczciwej konkurencji podjęły już zakłady drobiarskie. Zakłady mięsa czerwonego jeszcze się wahają, ale ...
Europejski rynek świń nadal zdaje się być rządzony przez podaż świń poniżej przeciętnej. Z jednej strony mamy w Europie bardzo ciepłą pogodę, co sprawia, że świnie rosną porównywalnie wolno. Z drugiej zaś strony, w ofercie zostało niewiele świń, a ...
Znowu w górę. To już kolejny tydzień kiedy ceny skupu żywca wieprzowego rosną. Firmy podniosły cenniki od 10 do 20 gr. za kilogram. Jak mówią w zakładach, w ubiegłym tygodniu tuczników było mało, teraz wiele przetwórni boi się zostać bez surowca, ...
W Polsce w ciągu jedenastu lat pogłowie koni wyraźnie spadło. Zmiany takie następowały wraz z zastępowaniem tych zwierząt w produkcji rolniczej ciągnikami. Dziś widok konia pracującego na roli to rzadkość. Mimo zmniejszania się pogłowia koni ...
Skończyło się szaleństwo cen na rynku mięsnym i półtusze już nie drożeją.
Estoński przemysł mięsny z ok. 16% udziałem w ogólnej produkcji przemysłu spożywczego jest trzecią co do wielkości gałęzią tego przemysłu. Według danych Estońskiego Urzędu Weterynarii i Żywności obecnie w Estonii jest zarejestrowanych 145 ...