Spółka z kapitałem francuskim, kanadyjskim i polskim, produkująca mieszanki przypraw stosowanych w produkcji wędlin i mięsa, powstanie w 2006 roku w Radomiu - poinformował w piątek wiceprezydent tego miasta, Andrzej Banasiewicz. Zakład ma zatrudnić ...
Skończyła się wiosenna wyprzedaż bydła przez rolników. Teraz znów zakłady poszukują zwierząt do uboju. Po integracji ceny bydła bardzo wzrosły i już z tego poziomu nie spadły. Znaczna część skupu trafia na eksport, głownie do Włoch. Młodych sztuk ...
Dla branży mięsnej 2004 rok był korzystny - po części było to efektem wzrostu po 1 maja eksportu mięsa i jego przetworów do krajów UE. Procesy dostosowawcze polskich zakładów mięsnych do przepisów unijnych wymagały dużych nakładów inwestycyjnych.
Ułatwienie w imporcie mięsa szykuje Ukraina. Parlamentowi już została przedłożona propozycja obniżenia ceł i wprowadzenia mniej rygorystycznych kontroli weterynaryjnych. Krajowa produkcja mięsa zaspokaja jedynie 60% zapotrzebowania.
Wczoraj, w Domu Techniki NOT w Warszawie odbyło się uroczyste podsumowanie konkursu "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym", który pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizował Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego.
Firma MAKTON, wchodząca w skład grupy kapitałowej Polski Koncern Mięsny DUDA, otworzyła w Krakowie nowoczesne centrum dystrybucji mięsa i wędlin. Kompleks handlowo-produkcyjny, posiadający jedyną w Krakowie dostosowaną do standardów UE rozbieralnię ...
Ten tydzień zaczął się niewielkimi podwyżkami w punktach skupu świń, ale nie we wszystkich zakładach. Niektóre firmy nadal utrzymały cenę ustaloną dwa tygodnie temu. I tak za kilogram żywca rolnicy dostają 3,20 zł, maksymalnie 3,65 zł. Ale ta ...
Nie pomógł ani długi weekend, ani czas komunii – handel mięsem na giełdach towarowych prawie nie istnieje. Właściwie sprzedaje się tylko karkówka z kością, ale i w tym przypadku o wszystkim decyduje cena. 11 maja za kilogram tego mięsa trzeba ...
Constar – starachowicka firma oskarżona o „odświeżanie” swoich wyrobów – próbuje poprawić wizerunek. 34 tony wycofanych z handlu wędlin i smalcu ofiarowała potrzebującym z regionu wałbrzyskiego.