Trudno o firmę, która tego tygodnia nie rozpoczęłaby od obniżek cen skupu żywca wieprzowego. W większości zakładów przeceny sięgnęły 20 groszy.
Przes ostatnie parę tygodni nie wykrystalizował się żaden stabilny trend cenowy w Europie. Po tym jak w Niemczesch w ciągu pięciu tygodni, trend cenowy zmieniał się aż 5-cio krotnie, na rynku panuje dość duża i uzasadniona niepewność. W tygodniu ...
Stosy apetycznie wyglądających szynek i różnego rodzaju kiełbas kuszą klientów. Po kilku dniach leżenia na sklepowej ladzie przestają kusić, bo wyglądają znacznie gorzej. Tylko obniżki mogą zmienić tę sytuację.
- W ostatnich dniach poszukiwane są tłuszcze i tanie mięsa, jak głowy, skórki czy podgardle, tzw. dwójka wieprzowa - mówi Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. Wynika to ze wzrostu eksportu na wschód. W rezultacie ceny tych surowców powoli rosną.
Mleko i mięso od sklonowanych zwierząt? To nie film fantastyczny, ale niedaleka przyszłość. Amerykańskie władze szykują się do wydania zgody na masową produkcję i sprzedaż żywności pozyskiwanej od klonowanych zwierząt - informuje Washington Post.
Najwięcej parówek sprzedaje się w czasie roku szkolnego. Indykpol, produkujący parówki z mięsa indyczego, sprzedał ich we wrześniu aż o 25 procent więcej niż w sierpniu. Tomasz Sandomierski, dyrektor ds. marketingu spółki, jest przekonany, że na taki ...
Od początku października powoli tanieje wieprzowina, wołowina i drób. To rezultat mniejszego popytu na rynku krajowym i ograniczeń w eksporcie.
Wszystko co dobre szybko się kończy. Tak będzie także na rynku wieprzowiny. W najbliższych tygodniach rolnicy mogą spodziewać się spadku cen skupu. A wraz z nowym rokiem dla jednych na dobre, dla drugich na złe, rozpocznie się „świńska górka”.
Co jemy w popularnych i tanich wędlinach? Specjaliści odpowiadają: szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Parówek, traktowanych powszechnie jako dietetyczna żywność, eksperci nie daliby swoim dzieciom.
Co jemy w popularnych i tanich wędlinach? Na prośbę "Gazety Poznańskiej" specjaliści odpowiadają: szpik, chrząstki, dużo tłuszczu i chemii oraz... śladowe ilości mięsa. Parówek, traktowanych powszechnie jako dietetyczna żywność, eksperci nie daliby ...