Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Na rynku mięsa duża podaż

Decyzja o zakazie importu mięsa z Polski do Rosji przynajmniej na razie nie wpłynęła na hurtowy obrót. Podaż mięsa od dłuższego czasu jest dość duża, ceny wykazują od tygodnia tendencję spadkową.

14 listopada 2005

Prywatyzacja Zakładów Mięsnych Dębica

W 2006 r. powinno dojść do sprywatyzowania Zakładów Mięsnych w Dębicy, jednoosobowej spółki skarbu państwa. Obecnie trwa wyłanianie doradcy prywatyzacyjnego. To już trzecia próba znalezienia prywatnego właściciela dla dębickiego zakładu.

14 listopada 2005

Salmonella po spożyciu mięsa z Polski?

W norweskich mediach nie ustają doniesienia o zagrożeniu salmonellą w importowanym z Polski mięsie wieprzowym. Pierwsze informacje na ten temat pojawiły się w prasie 25 października.

12 listopada 2005

Zakłady mięsne do zamknięcia

Unijne kontrole w zakładach mięsnych i mleczarniach zakończyły się wstrzymaniem produkcji w dwóch firmach. Jeżeli nie dostosują się do standardów, grozi im zamkrnięcie.

8 listopada 2005

Ceny mięsa na razie bez zmian

Ceny wieprzowiny w tym tygodniu nie wzrosły, ale są już wyższe niż w połowie października. Za półtusze kl. R trzeba zapłacić ostatnio 5,6 zł za kg.

7 listopada 2005

Koniec embarga na amerykańską wołowinę

Największy jej odbiorca-Japonia – uchylił zakaz sprowadzania mięsa po poznaniu raportu niezależnej Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności.

5 listopada 2005

Bankructwo masarni Hołubka

Zamknięta masarnia, sklepy wydzierżawione innym przedsiębiorcom. Teraz Czesława Hołubka czeka likwidacja majątku. We wrześniu złożył wniosek o upadłość, sąd go jednak odrzucił.

3 listopada 2005

Producenci wieprzowiny liczą na poprawę

W obrocie mięsem rosną dostawy wieprzowiny, ale ceny przestały ostatnio spadać. A to dlatego, że spore jest zapotrzebowanie. Rynek ożywił się trochę przed Wszystkimi Świętymi. Część klientów w obawie przed ptasią grypą ogranicza zakupy drobiu, ...

2 listopada 2005

Mięso coraz tańsze

W ciągu tygodnia ceny półtusz wieprzowych, szynki, schabu, łopatki spadły o 3 - 6 proc. - informuje Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. - To wynik zmniejszającego się popytu na rynku detalicznym i wzrostu podaży tuczników.

19 października 2005

Żywiec w dół

Trudno o firmę, która tego tygodnia nie rozpoczęłaby od obniżek cen skupu żywca wieprzowego. W większości zakładów przeceny sięgnęły 20 groszy.

19 października 2005
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę