Ceny wieprzowiny w tym tygodniu nie wzrosły, ale są już wyższe niż w połowie października. Za półtusze kl. R trzeba zapłacić ostatnio 5,6 zł za kg.
Wieprzowiny na rynku nie brakuje. Powoli rośnie również popyt. Sklepy sprzedają tego mięsa więcej niż kilka tygodni temu.
Spore jest zainteresowanie eksporterów tanim mięsem i tłuszczami. Dlatego ceny tych produktów wykazują lekką tendencję zwyżkową. W handlu drobiem sytuacja mocno zróżnicowana. Duże firmy, które dostarczają na rynek drób w ilościach hurtowych, nie zanotowały w październiku spadku sprzedaży. Wprawdzie były pewne wahania w tym handlu, ale ostatecznie wyniki za miesiąc są lepsze niż we wrześniu. Rośnie też eksport drobiu do Unii Europejskiej. Gorzej wiedzie się natomiast niewielkim gospodarstwom i drobnym zakładom, które mają trudności ze zbytem.
Duże jest zróżnicowanie cen wołowiny, zwłaszcza ćwierci z bydła dorosłego. Mięso to można kupić na giełdach już za niewiele ponad 5 zł za kilogram, ale i po 8,5 zł za kg. W ofertach giełdowych pojawiło się ostatnio sporo importowanych podrobów wołowych, głównie flaków i wątroby.