Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Producenci wieprzowiny liczą na poprawę

2 listopada 2005
W obrocie mięsem rosną dostawy wieprzowiny, ale ceny przestały ostatnio spadać. A to dlatego, że spore jest zapotrzebowanie. Rynek ożywił się trochę przed Wszystkimi Świętymi. Część klientów w obawie przed ptasią grypą ogranicza zakupy drobiu, wybierając mięso.

Popyt na wieprzowinę może wzrosnąć jeszcze bardziej, jeśli w kraju zostałoby wykryte ognisko zakażenia. Tak było np. w Grecji, gdzie po ujawnieniu wirusa ptasiej grypy sprzedaż drobiu znacząco spadła. Takiego zachowania polskich klientów spodziewają się też eksperci, chociaż powtarzane są informacje, że spożycie mięsa drobiowego ugotowanego czy upieczonego jest całkowicie bezpieczne. Wszędzie - u hodowców, producentów i w handlu - zaostrzono kontrole sanitarne tego mięsa.

Zagrożeniem dla zakładów drobiarskich, których produkcja już teraz przestaje być opłacalna, może być ograniczenie eksportu. Tak się może stać, jeśli część odbiorców w przypadku wykrycia u nas ptasiej grypy zamknie dla polskiego mięsa swoje granice.

W kończącym się tygodniu ceny świeżych półtusz wieprzowych i najlepszych mięs nie zmieniły się. Niewielkie obniżki dotyczyły tylko surowców mrożonych.

Nie zmieniły się również notowania mięs tanich: podrobów i tłuszczów. Zapotrzebowanie na te surowce jest duże, gdyż utrzymuje się eksport na Wschód.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę