W ciągu tygodnia ceny półtusz wieprzowych, szynki, schabu, łopatki spadły o 3 - 6 proc. - informuje Ireneusz Grzeszczyk, makler z Łodzi. - To wynik zmniejszającego się popytu na rynku detalicznym i wzrostu podaży tuczników.
We wtorek na giełdach półtusze kl. R można było kupić już za 5,3 zł za kg. Poniżej 10 zł za kg kosztował schab, a szynka z kością dostępna jest po 6,9 zł za kg.
Na razie nie zmieniły się ceny mięs tanich: podrobów i tłuszczów. Zapotrzebowanie na te surowce jest spore, gdyż kupują je odbiorcy ze Wschodu. Tymczasem podaż większych partii hurtowych jest niewielka.
Maklerzy uważają, że mięso wieprzowe będzie jeszcze w najbliższych tygodniach tanieć. Podobnie może być z drobiem, zwłaszcza jeśli w Polsce pojawi się ptasia grypa.
Drób, podobnie jak wieprzowina, tanieje już od kilu tygodni. Świeże kurczaki, które teraz są w hurcie znacznie poniżej 4 zł za kg, przed miesiącem kosztowały ponad 5 zł za kg.
Najmniej widoczne są zmiany cen w obrocie mięsem wołowym. Ale stopniowe obniżki są faktem a wynikają ze zwiększonej podaży żywca oraz spadku zamówień.