Polacy spożywają mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu unijnych krajów, mniej ich pijemy niż zalecają dietetycy, ale jesteśmy liderami pod względem konsumpcji soków warzywnych, wytwarzanych z marchwi, pomidorów lub buraków.
Zakończono realizację projektu szkoleniowego o zasięgu krajowym nt. Integrowana produkcja roślin” w ramach działania Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie objętego „Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na ...
Gospodarstwo Ogrodnicze Stanisław & Bartłomiej Wójcik jest jednym z laureatów audytu żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Pomidory rodzinnej firmy z Grzegorzowic Wielkich zostały nagrodzone certyfikatem ...
Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna. Małgorzata Desmond, ...
Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach ocenia, że obecnie susza najbardziej zagraża krzewom owocowym - najbardziej na brak wody narażone są maliny.
Zbiory truskawek dobiegają końca, skup tych owoców przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - poinformowała PAP Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rośnie spożycie cydru w Polsce. W ubiegłym roku konsumenci wypili ponad 9 mln litrów, w 2013 roku były to zaledwie 2 mln. W tym roku branża spodziewa się jeszcze większej dynamiki wzrostu. To szansa dla polskich sadowników, którzy ucierpieli na ...
Agencja Rynku Rolnego po raz kolejny miała przyjemność udzielić wsparcia eksperckiego partnerom z Mołdawii. W dniu 29 czerwca br. gośćmi Agencji byli reprezentanci firm mołdawskiego sektora rolnego. Delegatów powitał Zastępca Prezesa ARR, Lucjan ...
Muszka plamoskrzydła pojawiła się w Polsce jesienią 2014 roku na terenie województw wielkopolskiego i podkarpackiego, na plantacji borówki wysokiej oraz maliny.
Tylko do 3 lipca Agencja Rynku Rolnego będzie przyjmowała zgłoszenia szkół podstawowych chcących uczestniczyć w programie "owoce w szkole" w I semestrze roku szkolnego 2015/2016. Łączny budżet programu wynosi ok. 88 mln zł.