Tylko do 3 lipca Agencja Rynku Rolnego będzie przyjmowała zgłoszenia szkół podstawowych chcących uczestniczyć w programie "owoce w szkole" w I semestrze roku szkolnego 2015/2016. Łączny budżet programu wynosi ok. 88 mln zł.
Kilka dni temu minister rolnictwa Marek Sawicki podpisał rozporządzenie regulujące realizację tego programu w polskich szkołach. Uczniowie szkół podstawowych już po raz siódmy będą mogli bezpłatnie jeść w szkołach owoce i warzywa.
W roku szkolnym 2015/2016 dostawy owoców i warzyw do szkół mogą rozpocząć się już od 21 września, ale wcześniej szkoły muszą zawrzeć umowy z dostawcami owoców i warzyw - informuje ARR, która administruje programem.
Polska otrzymała z Komisji Europejskiej trzecie co do wielkości środki na realizację programu w UE - ponad 18 mln euro, a łączny budżet programu na rok szkolny 2015/2016 wraz z wkładem krajowym wyniesie ok. 20,5 mln euro (ok. 87,8 mln zł). Oznacza to, iż Polska jest obecnie jednym z największych beneficjentów programu w UE, obok takich krajów jak Włochy i Niemcy.
Celem unijnego programu jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety oraz zmianę nawyków żywieniowych, a w szczególności zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw. Jest to istotne ze względu na coraz częściej pojawiająca się wśród najmłodszych otyłości i nadwagę.
Z najnowszych badań wynika, iż problem ten dotyczy już jednej czwartej dzieci w UE. W opinii KE, program owoce i warzywa w szkole, działając na dużą skalę, a przy tym stając się nieodłącznym elementem codziennego życia szkół, może skutecznie przyczynić się do odwrócenia tych niekorzystnych trendów.
W ramach programu dzieci otrzymują 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki. W skład porcji owocowo-warzywnych wchodzą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewki, papryka, rzodkiewki, kalarepka, pomidorki oraz soki owocowe i warzywne.
Nierozłącznym elementem programu są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Szkoły podstawowe, które biorą udział w programie, co najmniej dwa razy w semestrze organizują zajęcia, w ramach których dzieci uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze działania to warsztaty kulinarne, zakładanie ogródków przyszkolnych, wycieczki do sadów.
Realizacja programu jest oceniana, by stwierdzić, czy w realizowane są zakładane cele, a przede wszystkim czy wpływa na zmianę nawyków żywieniowych dzieci.
Co roku zwiększa się liczba szkół i dzieci biorących udział w programie. Ponieważ jego budżet jest ograniczony, program jest skierowany do młodszych uczniów, u których najłatwiej ukształtować trwałe nawyki żywieniowe. W roku szkolnym 2014/2015 tzw. grupa docelowa została rozszerzona o dzieci z „zerówki” i objęła ponad 1,389 tys. dzieci, z których 96 proc. wzięło udział w programie.
W roku szkolnym 2015/2016, według danych ministerstwa edukacji, w programie będzie mogło uczestniczyło nawet ponad 1,6 mln dzieci z klas 0-III szkoły podstawowej.
Od początku uruchomienia programu w roku szkolnym 2009/2010 zarówno liczba dzieci uczestniczących w programie, jak i liczba szkół podstawowych wzrosły ponad 4-krotnie. Początkowo w roku szkolnym 2009/2010 w programie uczestniczyło zaledwie ok. 2,5 tys. szkół, i ok. 27 proc. dzieci z grupy docelowej - przypomniała Agencja. Ale już w kończącym się roku szkolnym 2014/2015 w programie wzięło udział już przeszło 1,340 mln dzieci z ok. 11,3 tys. szkół podstawowych.
Program Owoce i warzywa w szkole finansowany jest z budżetu UE (88 proc.) i budżetu krajowego (12 proc.) a wraz z rozwojem programu zwiększeniu uległ również budżet programu, zarówno w wymiarze unijnym jak i krajowym. KE zdecydowała o zwiększeniu budżetu programu od roku szkolnego 2014/2015 z 90 mln euro do 150 mln euro na rok szkolny, co przełożyło się również na wzrost środków jakie otrzymała na jego realizację Polska.
7284050
1