Jeszcze do połowy przyszłego tygodnia w gminie Bieliny (Świętokrzyskie) potrwa sezon zbioru truskawek. W ocenie plantatorów jakość tegorocznych plonów w regionalnym zagłębiu produkcji tych owoców jest dobra. Niska jednak jest cena ich skupu.
W najnowszym raporcie European Fruit Juice Association opublikowano dane dotyczące unijnej konsumpcji soków i nektarów owocowych. Według najnowszych danych za rok 2014 łączne spożycie we wszystkich krajach UE 28 to 9,702 mln litrów – to o 3,3% ...
Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa na Polach Doświadczalnych upraw warzywnych, który odbędzie się 23 lipca 2015 roku. Celem spotkania jest prezentacja i popularyzacja doświadczeń prowadzonych na Polach Doświadczalnych i ...
Freshfel opublikował najnowszy raport „Freshfel Consumption Monitor” z danymi unijnymi dotyczącym wielkości spożycia owoców i warzyw w unijnej „28”.
W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi KE, które umożliwia zasobooszczędne stosowanie ...
W I kwartale Polska sprzedała na rynki zagraniczne więcej mięsa niż w zeszłym roku. Spadła natomiast wielkość eksportu owoców i warzyw.
Producenci warzyw wciąż poszukują możliwości poprawy jakości plonów, bowiem wymagania konsumentów w tej kwestii stale rosną. Priorytetem każdego ogrodnika jest wypracowanie takiej technologii uprawy, która przy racjonalnych nakładach finansowych ...
W ciągu dwóch lat sprzedaż cydru w Polsce wzrosła blisko pięciokrotnie. Butelkowany cydr można już kupić w niemal każdym supermarkecie. Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się także na sprzedaż tego trunku z kija. Zwłaszcza latem cydr przez ...
Warszawa, 6 lipca 2015 r. – Z danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK wynika, że w okresie ostatnich 12 miesięcy polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup świeżych warzyw i owoców prawie 10,9 mld zł. W porównaniu do poprzedniego ...
Bezpieczeństwo żywności i jej konsumentów zależy również od jej właściwego magazynowania, ekspozycji i dystrybucji – przekonuje Polska Federacja Producentów Żywności, która wspólnie z Państwową Inspekcją Sanitarną będzie edukować w tym zakresie ...