Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mikronawozy

Mikronawozy zawierają dużą ilość mikroelementów, które są potrzebne do rozwoju nie tylko roślinom ale także organizmom

7 marca 2005

Nawozy magnezowe

Zawartość przyswajalnego magnezu w glebach Polski jest niska i wynosi od 1 do ponad 20 mg/100 g

7 marca 2005

Nawozy wapniowe

Większość gleb w Polsce, bo aż 67% wymaga odkwaszania i stan ten niestety nie zmienia się od wielu

7 marca 2005

Nawozy potasowe

We wzroście, rozwoju i plonowaniu roślin uprawnych podstawową rolę odgrywa jeden z makroskładników –

7 marca 2005

Nawozy fosforowe

Nawozy fosforowe wywierają silny wpływ na jakość plonu, natomiast w mniejszym stopniu zwiększają jego ilość. Ponadto wpływają na efektywność nawożenia

3 marca 2004

Nawozy azotowe

Spośród wszystkich składników pokarmowych pobieranych przez rośliny najważniejsze znaczenie ma azot. Nawozy azotowe wpływają bowiem na intensywny wzrost i rozwój roślin, zwiększając ich masę zieloną oraz plon nasion, co jest korzystne, natomiast

3 marca 2004

Nawozy mineralne

Nawozy mineralne są dostarczane rolnictwu przez przemysł i na ogół zawierają tylko jeden składnik pokarmowy. W ostatnich latach rozpoczęto również produkcję nawozów zawierających dwa lub

3 marca 2004

Mocznik

Mocznik uzyskujemy przez syntezę amoniaku z dwutlenkiem węgla. Ma postać białych perełkowatych granul lub o innym zabarwieniu zależnie od rodzaju zastosowanych środków

4 lutego 2004

Saletrzak

Saletrzak należy do grupy nawozów amonowo-saletrzanych. Zawiera połowę azotu w formie amonowej a drugą połowę w formie

4 lutego 2004

Siarczan amonowy

Siarczan amonowy jest nawozem, który otrzymujemy jako produkt uboczny w procesie wytwarzania kaprolaktamu. Ma postać sypkich kryształków o zabarwieniu białym, kremowym szarobeżowym lub

4 lutego 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę