Mikronawozy zawierają dużą ilość mikroelementów, które są potrzebne do rozwoju nie tylko roślinom ale także organizmom
Zawartość przyswajalnego magnezu w glebach Polski jest niska i wynosi od 1 do ponad 20 mg/100 g
Większość gleb w Polsce, bo aż 67% wymaga odkwaszania i stan ten niestety nie zmienia się od wielu
We wzroście, rozwoju i plonowaniu roślin uprawnych podstawową rolę odgrywa jeden z makroskładników –
Nawozy fosforowe wywierają silny wpływ na jakość plonu, natomiast w mniejszym stopniu zwiększają jego ilość. Ponadto wpływają na efektywność nawożenia
Spośród wszystkich składników pokarmowych pobieranych przez rośliny najważniejsze znaczenie ma azot. Nawozy azotowe wpływają bowiem na intensywny wzrost i rozwój roślin, zwiększając ich masę zieloną oraz plon nasion, co jest korzystne, natomiast
Nawozy mineralne są dostarczane rolnictwu przez przemysł i na ogół zawierają tylko jeden składnik pokarmowy. W ostatnich latach rozpoczęto również produkcję nawozów zawierających dwa lub
Mocznik uzyskujemy przez syntezę amoniaku z dwutlenkiem węgla. Ma postać białych perełkowatych granul lub o innym zabarwieniu zależnie od rodzaju zastosowanych środków
Saletrzak należy do grupy nawozów amonowo-saletrzanych. Zawiera połowę azotu w formie amonowej a drugą połowę w formie
Siarczan amonowy jest nawozem, który otrzymujemy jako produkt uboczny w procesie wytwarzania kaprolaktamu. Ma postać sypkich kryształków o zabarwieniu białym, kremowym szarobeżowym lub