Nawozy mineralne są dostarczane rolnictwu przez przemysł i na ogół zawierają tylko jeden składnik pokarmowy. W ostatnich latach rozpoczęto również produkcję nawozów zawierających dwa lub więcej składników pokarmowychi, które zyskuja coraz większą popularność. Składniki zawarte w nawozach mineralnych dostarczają roślinom łatwo dostępnych składników pokarmowych, a ponadto regulują odczyn gleby i poprawiają jej właściwości chemiczne i fizyczne.
Nawozy mineralne dzieli się na następujące grupy:
* azotowe, zawierające azot w różnych formach;
* fosforowe, zawierające fosfor głównie w formie soli kwasu ortofosforowego;
* potasowe, zawierające potas w formie rozpuszczalnych soli;
* wapniowe, magnezowe i wapniowo-magnezowe, zawierające wapń lub magnez bądź oba te pierwiastki jednocześnie, przy czym każdy z tych składników może występować w formie tlenkowej lub węglanowej;
* mikronawozy, zawierające mikroelementy;
* nawozy wieloskładnikowe, zawierające dwa i więcej składników pokarmowych;
* organiczno-wapniowo-mineralne, zawierające obok substancji organicznej, będącej produktem odpadowym przemysłu, składniki mineralne (makro- i mikro-składniki).