Mocznik (NH2)2CO
Uzyskujemy mocznik przez syntezę amoniaku z dwutlenkiem węgla. Ma postać białych perełkowatych granul lub o innym zabarwieniu zależnie od rodzaju zastosowanych środków antyzbrylających. Jest produktem higroskopijnym i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Należy chronić go przed zawilgoceniem.
Jest produktem uzyskiwanym przez syntezę amoniaku z dwutlenkiem węgla. Ma postać białych perełkowatych granul lub posiada inne zabarwienie zależne od rodzaju zastosowanych środków antyzbrylających. Jest produktem higroskopijnym i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Należy chronić przed zawilgoceniem.
Mocznik zawiera 46% N w formie amidowej (NH2), która która w glebie przechodzi w dostępną dla roślin formę amonową, a następnie azotanową jest przez glebę zatrzymywana, dzięki czemu straty azotu na skutek wymywania są małe. W wodzie mocznik rozpuszcza się łatwo. Zaletą tego nawozu jest jeszcze i to, że nie koroduje części metalowych, np. w siewnikach.
Mocznik jest nawozem uniwersalnym, może być stosowany przedsiewnie i pogłównie, zarówno doglebowo jak i dolistnie. W przypadku nawożenia dolistnego stężenie mocznika musi być dostosowane do odporności danego gatunku roślin (zawartość mocznika w roztworze użytym do opryskiwania może wynosić 0,5—10%). Można łączyć go wówczas ze środkami ochrony roślin (wg zaleceń Instytutu Ochrony Roślin) czy nawadnianiem i takim roztworem opryskiwać pole. Oprysk należy wykonywać w godzinach rannych lub wieczornych; nie należy stosować roztworu mocznika w fazie kwitnienia zbóż.
Przy stosowaniu mocznika pogłównie (doglebowo), należy wymieszać go z glebą, gdyż wówczas działa lepiej.
Nadaje się do nawożenia wszystkich roślin uprawianych na różnych glebach, z wyjątkiem gleb bardzo kwaśnych, silnie zasadowych lub świeżo zwapnowanych, w których znacznie ograniczone są procesy przemiany mocznika. Szczególnie korzystnie działa na glebach próchniczych, ciepłych i zasobnych w wodę.
Mocznik (bez antyzbrylacza) może stanowić dodatek do pasz dla bydła oraz znajduje zastosowanie przemysłowe do wytwarzania żywic, klejów, środków farmaceutycznych, itp.
PARAMETRY JAKOŚCIOWE
* Współczynnik zakwaszania oznacza ilość węglanu wapnia potrzebną do zneutralizowania zakwaszającego wpływu nawozu. Na 100 kg zastosowanego nawozu dla zobojętnienia potrzebne jest 82 kg węglanu wapnia.