Ekolodzy uważają, że jeżeli na kilka lat kraje nadbałtyckie nie wprowadzą całkowitego zakazu połowu tej ryby, to w niedalekiej przyszłości będziemy mogli je podziwiać jedynie w akwarium.
Po długich zmaganiach i wielokrotnych zmianach wszystko wskazuje na to, że ruszy wreszcie Krajowy Program Rolnośrodowiskowy, stanowiący część Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich, najbardziej
Senat chce, aby przez najbliższe 8 lat istniał nakaz wytwarzania biokomponentów do paliw tylko z surowców polskich producentów rzepaku i roślin energetycznych. Sejmowi eksperci ostrzegają
Ekologiczna żywność sprzedawana w podlaskich sklepach nie zawsze jest zdrowa, a w skrajnych przypadkach można się nią po prostu zatruć. Czasami produkt opatrzony etykietą "Produkt
Sprzedawana w Polsce żywność ekologiczna nie jest bezpieczna - wynika z badań Inspekcji Handlowej. Zamiast żyć długo i szczęśliwie, jedząc tak zwaną zdrową żywność, możemy się mocno struć -
Polskie firmy lekceważą przepisy ekologiczne – wynika z najnowszego raportu Inspekcji Ochrony Środowiska. Powody to nieznajomość szybko zmieniającego się prawa, brak środków finansowych
Zmalały wpływy z tytułu opłat ekologicznych. W ubiegłym roku były one o 16,4 proc. niższe niż rok wcześniej. Mniejsze były także wpływy z tytułu kar za nieprzestrzeganie przepisów w zakresie
W niektórych krajach unijnych gospodarstwa ekologiczne stanowią 10 proc. ogółu gospodarstw. Są to z reguły niewielkie farmy, które utrzymują się z produkcji zdrowej żywności. Ma ona zapewniony
Polska znalazła się wśród państw, które zablokowały unijny rynek przed organizmami transgenicznymi (ang. GMO) nie zezwalając na import rzepaku zmodyfikowanego genetycznie przez amerykańską
Komisja Europejska przyjęła w czwartek plan promowania ekologicznego rolnictwa w UE. Przewiduje on 21 działań, takich jak kampanie informacyjne, wsparcie rolników przechodzących na produkcję