Najsłabszym punktem prezydenckiej ustawy emerytalnej może być kwestia wypłat z KRUS. PiS będzie pod presją, by pójść na rękę wiejskiemu elektoratowi, ale rząd...
Rośliny z rodziny traw – w tym także zboża – drastycznie zmieniają strukturę swoich korzeni podczas suszy, aby zachować dostęp do wody - informuje pismo „PNAS”.
Zielone zaczynają wygryzać białe, upraw przybywa wolniej niż amatorów, a ceny biją rekordy. Producentom szparagów problemów można pozazdrościć - pisze "Puls Biznesu".
Dostawcy świeżych borówek, malin i truskawek walczą o kolejne rynki - podaje "Puls Biznesu".
Prehistoryczni rolnicy przybyli do Europy z zachodniej Turcji i wysp egejskich, dowodzą badania genetyczne opublikowane na łamach „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Rosną szanse, że obronimy pozycję największego producenta mięsa drobiowego we Wspólnocie. Pomoże nam rekordowy eksport - informuje "Rzeczpospolita".
Absolwenci kierunków technicznych, matematyczno-informatycznych oraz ekonomicznych mają łatwiejszy start na rynku, choć niespodziewanie liderem okazało się leśnictwo - pisze "Rzeczpospolita".
Produkty spożywcze znad Wisły kontynuują podbój światowych rynków. Motorami ekspansji mają być w tym roku przede wszystkim przetwory zbożowe, mięso oraz słodycze czekoladowe - podaje "Rzeczpospolita".
Bez większego rozgłosu na rynki trzecie zaczyna docierać polskie zboże - pisze "Puls Biznesu". Wykorzystaliśmy słabość Ukrainy, wysyłając zboże do krajów Afryki.
Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero po...