Rada Polityki Pieniężnej będzie chciała w '06 zakotwiczyć na niskim poziomie oczekiwania inflacyjne, aby zmniejszyć częstotliwość ruchów stóp, uważa jednak to za trudne. Rada nie wyklucza podjęcia "przeciwdziałań", jeśli wystąpi efekt "drugiej ...
Kandydat PiS na premiera Kazimierz Marcinkiewicz przedstawił w sobotę w Gdańsku, podczas konwencji wyborczej Lecha Kaczyńskiego, program gospodarczy Prawa i Sprawiedliwości.
Od 1 października Komisja Europejska zapowiada zwiększenie konkurencji na rynku samochodów - przestanie obowiązywać generalna zasada dopuszczająca zmuszanie dilerów samochodów do ograniczenia się do działalności na jednym obszarze.
Od października rosną ceny gazu ziemnego. Rachunki będą wyższe o 3 - 5 proc., zależnie od ilości zużywanego gazu. To oznacza, że miesięcznie klienci zapłacą od 50 groszy do 10 zł więcej - czytamy w sobotnim wydaniu "Rzeczpospolitej".
Dzisiaj, dokładnie pół roku po śmierci Jana Pawła II, jak każdego drugiego dnia miesiąca o godzinie 7. rano przy jego grobie w grotach watykańskich odprawiona została msza. Wzięli w niej udział polscy współpracownicy papieża z Watykanu i duchowni z Rzymu.
Mimo ogromnych inwestycji w ochronę środowiska polskie firmy rzadko wspierają organizacje ekologów. To zachodnie koncerny najczęściej poprawiają swój wizerunek, finansując pozarządowe organizacje. Tymczasem ekolodzy mają wpływ na lokalizacje ...
56 proc. Polaków wyraża aprobatę dla członkostwa naszego kraju w Unii Europejskiej - wynika z wrześniowego sondażu TNS OBOP. Negatywny stosunek do obecności Polski we Wspólnocie ma natomiast 13 proc. respondentów.
Mąka jest obecnie - podobnie jak zboża - znacznie tańsza niż przed rokiem czy dwoma. Odbiorcy, zwłaszcza producenci makaronów, narzekają jednak na jej jakość.
Jeszcze kilka lat temu Okonek był jedyną gminą w Wielkopolsce z największym strukturalnym bezrobociem. Pojawienie się w 1997 roku na tym terenie firmy Okéchamp dało zatrudnienie ponad 900 osobom przy produkcji kompostu i zbiorze pieczarek. Obecnie ...
Czy można poprawiać żywność, tak aby była jeszcze zdrowsza niż jest. Zdaniem producentów tak. Wystarczy, że na przykład do maki dodamy kwas foliowy. W Polsce rynek tzw. żywności funkcjonalnej dopiero się rozwija.