biogaz_09_2025

Makaron z ołowiem?

14 grudnia 2005
Czy Włosi sprzedawali w Polsce makaron z ołowiem? Jak pisze włoski dziennik "La Repubblica", polscy analitycy stwierdzili obecność ołowiu w sprzedawanym w Polsce spaghetti najsłynniejszej włoskiej firmy produkującej makarony - Barilla.

Według gazety, polsko-włoski spór o spaghetti zatrute ołowiem wybuchł pod koniec listopada. Strona polska zawiadomiła Komisję Europejską.

Budzące obawy spaghetti, uważane za jedno z najlepszych dostępnych na świecie, zostało natychmiast wycofane ze sprzedaży. Okazało się, że ten sam makaron był sprzedawany nie tylko w Polsce, ale również we Francji, Austrii i Niemczech.

Działająca od 125 lat fabryka z Parmy twierdzi, że w jej spaghetti nie ma ołowiu i że to Polacy popełnili błąd podczas rutynowych analiz. Firma twierdzi, że przeprowadziła 700 analiz i w 90 procentach poziom ołowiu był poniżej granicy wykrywalności, zaś w pozostałych 10 procentach nie przekroczył unijnych norm.

Ostateczne stanowisko w tym sporze zajmie w najbliższym czasie unijna agencja do spraw bezpieczeństwa żywności, mająca siedzibę w Parmie.


POWIĄZANE

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....

– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...

Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę