Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie ...
Różne związki terapeutyczne mogą być dostarczane do organizmu za pośrednictwem nanocząsteczek utworzonych z lipidów zawartych w grejpfrucie - czytamy w czasopiśmie "Nature Communications".
Zdarza się, że telewizyjne lub radiowe prognozy pogody się mylą, wprowadzając nas w błąd. Tymczasem w okresie wypoczynkowym wiarygodne wiadomości na temat temperatury, deszczu lub słońca są dla nas bardzo ważne. Skoro nie wierzymy meteorologom, może ...
Osoby, które zapalają pierwszego papierosa zaraz po przebudzeniu mogą być bardziej narażone na rozwój raka płuca, a także nowotworów głowy i szyi - wynika z analizy opublikowanej na łamach pisma "Cancer" wydawanego przez American Cancer Society.
Lato to dobra pora, by pomyśleć o tym, co będzie... po lecie. W tej części naszego Zielnika piszemy o leśnych skarbach, które warto dla zdrowia spożywać na świeżo i konserwować na zimę. Zdumiewający jest zakres leczniczych zastosowań zwykłej czarnej ...
Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".
Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Niedobór lub nadmiar soli w diecie ciężarnej ma negatywny wpływ na rozwój nerek płodu i może prowadzić w przyszłości do wystąpienia nadciśnienia u potomstwa - wynika z badań na szczurach, które publikuje "American Journal of Physiology - Renal ...
W rozwoju chemicznej ochrony roślin, za początek którego uważa się podjęcie masowej produkcji DDT, wyróżnia się często trzy okresy. Pierwszy okres to „era optymizmu”, drugi to „era zwątpienia”, a trzeci to „era ...
Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń. Publikacja wyników tych badań ukazała się w ...