MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Oświetlenie LED 280-315nm przedłuża świeżość produktów

Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie ...

3 grudnia 2015

Grejpfrut skutecznym pośrednikiem w leczeniu

Różne związki terapeutyczne mogą być dostarczane do organizmu za pośrednictwem nanocząsteczek utworzonych z lipidów zawartych w grejpfrucie - czytamy w czasopiśmie "Nature Communications".

3 grudnia 2015

Jak przepowiedzieć pogodę, obserwując zwierzęta?

Zdarza się, że telewizyjne lub radiowe prognozy pogody się mylą, wprowadzając nas w błąd. Tymczasem w okresie wypoczynkowym wiarygodne wiadomości na temat temperatury, deszczu lub słońca są dla nas bardzo ważne. Skoro nie wierzymy meteorologom, może ...

3 grudnia 2015

Papieros po przebudzeniu zwiększa ryzyko nowotworów

Osoby, które zapalają pierwszego papierosa zaraz po przebudzeniu mogą być bardziej narażone na rozwój raka płuca, a także nowotworów głowy i szyi - wynika z analizy opublikowanej na łamach pisma "Cancer" wydawanego przez American Cancer Society.

3 grudnia 2015

Na jagody dla zdrowia

Lato to dobra pora, by pomyśleć o tym, co będzie... po lecie. W tej części naszego Zielnika piszemy o leśnych skarbach, które warto dla zdrowia spożywać na świeżo i konserwować na zimę. Zdumiewający jest zakres leczniczych zastosowań zwykłej czarnej ...

3 grudnia 2015

Liczenie kalorii to za mało by się odchudzić

Nie wystarczy liczyć kalorie żeby się odchudzić i uniknąć nadwagi lub otyłości. Trzeba przede wszystkim wybierać takie potrawy, które są mniej tuczące - sugerują najnowsze badania na ten temat opublikowane na łamach "The New England Journal of Medicine".

3 grudnia 2015

Suplementy diety pogarszają działanie leków

Zioła i suplementy diety mogą wchodzić w groźne interakcje z zażywanymi lekami. Osoby, które muszą przyjmować leki, powinny zwracać baczną uwagę nawet na to, co jedzą - ostrzega dr Katarzyna Wolnicka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

3 grudnia 2015

Niedobór lub nadmiar soli szkodzi płodom

Niedobór lub nadmiar soli w diecie ciężarnej ma negatywny wpływ na rozwój nerek płodu i może prowadzić w przyszłości do wystąpienia nadciśnienia u potomstwa - wynika z badań na szczurach, które publikuje "American Journal of Physiology - Renal ...

3 grudnia 2015

Więcej o neonikotynoidach

W rozwoju chemicznej ochrony roślin, za początek którego uważa się podjęcie masowej produkcji DDT, wyróżnia się często trzy okresy. Pierwszy okres to „era optymizmu”, drugi to „era zwątpienia”, a trzeci to „era ...

3 grudnia 2015

Polscy badacze wskrzesili kontrowersje na temat szkodliwości soli

Od lat lekarze zalecają ograniczenie spożycia soli, bez względu na stan zdrowia. Jednak ostatnie badania, w których brali udział także polscy naukowcy, nie potwierdzają słuszności takich ogólnych zaleceń. Publikacja wyników tych badań ukazała się w ...

3 grudnia 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę