Hodowla ślimaka afrykańskiego to świetny pomysł na biznes. Przekonał się o tym Grzegorz Skalmowski, właściciel firmy Snails Garden, który w 2003 r. postawił na mięczaki. Zaczęło się od jednego ślimaka, którego dostał w prezencie i trzymał w akwarium.
Spożywanie dużych ilości marchewki i warzyw kapustowatych, w tym brokułów, może pomóc zredukować ryzyko raka piersi, zwłaszcza agresywnej odmiany często spotykanej u Afroamerykanek - wynika z badań opublikowanych w "American Journal of ...
Kminek jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych, której walory lecznicze były doceniane przez naszych przodków. Jest to roślina dwuletnia i występuje często w uprawie oraz stanie dzikim. Uważany jest za jedną z najpopularniejszych przypraw, a ...
Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazują wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert. Zwyrodnienie stawów jest najczęstszą przyczyną ...
Zbliża się jesień, pora, kiedy najłatwiej łapiemy przeziębienia. Zamiast walczyć z nimi za pomocą leków, warto sięgnąć po wypróbowane metody domowe. Kaszel Z kaszlem świetnie radzą sobie syropy, zwłaszcza te, których podstawą są naturalne ...
Cukier jest nie tylko pierwszym źródłem nadmiaru kalorii w Stanach Zjednoczonych. Najnowsze badania pokazują bowiem, że komórki raka posilają się fruktozą z syropu kukurydzianego. Jeszcze jeden dobry powód, aby go unikać.
W najnowszym numerze czasopisma branżowego Journal of Food Biochemistry, opublikowano badanie na temat diety bezglutenowej, jako czynnika zmniejszającego otyłość. W artykule przedstawiono wyniki badań pokazujące skutki diety z glutenem i diety ...
Jak twierdza eksperci rosnąca populacja rodzaju ludzkiego może wymagać adaptacji i zmiany nawyków żywieniowych - podaje portal zmianynaziemi.pl. Na naszych stołach mogą się wkrótce pojawić pieczone świerszcze, pomidory GMO oraz mięso hodowane w ...
Z badań przeprowadzonych przez naukowców dla ONZ wynika, że pod koniec obecnego wieku liczba ludności na Ziemi będzie wynosić 11 miliardów. Liczba ta jest o 800 milionów większa niż zapowiadane prognozy z 2011 roku.
Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie ...