nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred. jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 1,50 0,43 0,73 jogurt
Skup żywca rzeźnego W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 11.871,1 ton żywca, w tym 9.576,2 ton trzody chlewnej i 2.294,9 ton bydła. Waga
Rozpoczynamy hodowlę Rozpoczęcie hodowli strusi, tak jak i każde inne przedsięwzięcie gospodarcze musi być dokładnie przemyślane. Naszym celem może być hodowla ptaków tylko dla własnej
"Strategia rozwoju polskiego przemysłu mleczarskiego" została zatwierdzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w listopadzie 1999 r. Celem tego dokumentu jest wskazanie
W celu oceny mleka jako surowca do produkcji przetworów na rynki UE zgodnie z wymaganiami należy posiadać: wyniki dotyczące ogólnej liczby bakterii, tj. średnia geometryczna
Woda przeznaczona do pojenia zwierząt gospodarskich musi odpowiadać podstawowym wymaganiom sanitarnym i zoohigienicznym stawianym wodzie pitnej, tzn.: musi być przezroczysta, w miarę
W naszym kraju, od 1 lipca 1991 r., obowiązuje Polska Norma na mleko kozie pasteryzowane (PN-91/A-86 005), która określa jakim parametrom organoleptycznym, fizykochemicznym i mikrobiologicznym
Obowiązek stosowania od 1 stycznia 2000 roku. Aktem prawnym wprowadzającym normę do stosowania jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 29 września 1999
Dyrektywa ta ma charakter szczegółowy, składa się z IV rozdziałów oraz czterech aneksów. Rozdział I. Przepisy ogólne. W tym rozdziale podane są m.in. definicje mleka surowego,
Przedmiotem regulacji na tym rynku są: mleko (świeże, konserwowane, skondensowane, w proszku), śmietana, masło, sery, laktoza, syrop laktozowy, komponenty dla zwierząt zawierające produkty