Rasa ta została wytworzona w Polsce w wyniku krzyżowania kur rasy zielononóżka kuropatwiana z kogutami rasy new hampshire. Ubarwienie piór kogutów różni się od kuropatwianego kur. Koguty
Rodzima rasa kur wyhodowana na przełomie wieków XIX i XX. Cechuje ją dobrze rozwinięty instynkt macierzysty i samodzielność w zdobywaniu pokarmu. Szybko adaptuje się do nowych warunków
Celem tworzenia kur tego typu było połączenie u nich cech nieśności i mięsności. Krzyżowano więc rasy lekkie typu nieśnego z ciężkimi rasami mięsnymi. W wieku 20 tygodni masa ciała kogutów
Macierzystym krajem tych kur jest Hiszpania, a nazwa rasy pochodzi od wyspy Minorka. Upierzenie ptaków jest czarne. Ich grzebień jest pojedynczy czerwony, a zausznice białe, kształtu
Kury tego typu odznaczają się sylwetką zbliżoną kształtem do trójkąta, którego najostrzejszy kąt zwrócony jest ku głowie. Charakteryzują się najniższą masą ciała w porównaniu do
Pochodzi od rasy rhode island red, którą poddano selekcji w kierunku wczesności dojrzewania, szybkiego opierzania się, szybkiego tempa wzrostu, dobrego wykorzystania paszy i większego
Rasa pochodzi z Włoch - z miejscowości Livorno - od której w USA utworzono nazwę rasy. O białej barwie ich upierzenia decyduje epistatyczne działanie genu inhibitora, tłumiącego
Zwiększenie się produkcji pasz zbożowych nastąpiło dzięki wzrostowi o 21% zbiorów zbóż (zwłaszcza ich gatunków typowo paszowych). O spadku produkcji surowców wysokobiałkowych przesądziły gorsze
Zboże cena minimalna cena maksymalna cena średnia zmiana ceny średniej (%) tydzień rok Pszenica 39,8 53,6 45,3
Zboże cena minimalna cena maksymalna cena średnia zmiana ceny średniej (%) tydzień rok Pszenica 40,2 50,9 45,5