Jest to lokalna rasa bydła niemieckiego, hodowana w rejonie gór Schwarzwald. Umaszczenie jest czerwone, głowa biała z jasną śluzawicą i rogami. Wymię jest również białe. Na
Jest to lokalna rasa bydła niemieckiego, hodowana głównie w rejonie Schwarzwaldu. Umaszczenie jest beżowo-szare, z białą głową. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 123-126
Rasa ta jest hodowana w Polsce w województwach południowo-zachodnich, głównie na Dolnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Stanowi 6 % pogłowia bydła w Polsce. Jest
Jest hodowana na terenach nizinnych, na całym obszarze Polski , z wyjątkiem podgórskich rejonów południowo-zachodniej, południowo-wschodniej i północno-wschodniej Polski. Pogłowie
Rasa ta ma zasięg lokalny (Irlandia). Umaszczenie jest czarne lub czerwone jednolite. Dopuszczalne są drobne odznaki w okolicy wymienia. Odznaki ma kończynach i mostku są podczas
Umaszczenie tej rasy jest czerwono-białe, ale głowa, nogi, brzuch i wymię jest białe. Jest to bydło rosłe i dobrze umięśnione. Krowy maja masę ciała 600-650 kg. Jest zaliczane do bydła
Rasa ta jest hodowana we wschodniej Flandrii. Jest odmiana rasy flamandzkiej. Umaszczenie tułowia jest łaciate, podobne do umaszczenia bydła rasy czerwono-białej.
Rasa ta jest obecnie utrzymywana w północno- zachodnich departamentach Francji. Umaszczenie jest czerwone i czerwono-białe z jasnym pigmentem. Budową przypomina bydło rasy
Jest to polska rodzima rasa hodowana w rejonach o niższym poziomie produkcji rolniczej - dawniej w Galicji, obecnie jeszcze w południowych i północno-wschodnich rejonach Polski.
Jest to rasa o umaszczeniu kasztanowatoczerwonym z białym pasem na linii grzbietowej, podbrzuszu i pośladkach. Śluzawica jest ciemno pigmentowana. Bydło tej rasy jest dobrze umięśnione.