Umaszczenie tej rasy jest czerwono-białe, ale głowa, nogi, brzuch i wymię jest białe. Jest to bydło rosłe i dobrze umięśnione. Krowy maja masę ciała 600-650 kg. Jest zaliczane do bydła wcześnie dojrzewającego. Pierwsze wycielenia przypadają w wieku 26-34 miesięcy życia jałówek. Okres miedzywycieleniowy wynosi 370-393 dni.
Jest utrzymywane w gospodarstwach leżących nawet powyżej 700 m n.p.m. i tam jest wypasane na pastwiskach. W tych okolicach panują ostre zimy, mimo to bydło tej rasy doskonale przystosowało się i jego wydajność mleka w okresie laktacji wynosi średnio 5500 kg, o zawartości tłuszczu - 3,6-4,36 % i białka - 3,01-3,36 %. Krowy rekordzistki dały ponad 13 000 kg mleka w okresie laktacji.
Natomiast życiowa wydajność rekordzistki o nazwie Duchesse wynosi 123 281 kg mleka, 8709 kg tłuszczu i białka. Ponad 100 000 kg mleka dały 32 krowy w całym okresie swojego życia.
Krowy tej rasy krzyżowane z buhajami ras mięsnych dają cielęta zdolne do wysokich przyrostów masy ciała, które eksportuje się do Italii, a także przeznacza się na rynek wewnętrzny.