Jest to rasa o umaszczeniu kasztanowatoczerwonym z białym pasem na linii grzbietowej, podbrzuszu i pośladkach. Śluzawica jest ciemno pigmentowana. Bydło tej rasy jest dobrze umięśnione. Nie jest rasą wcześnie dojrzewającą - pierwsze wycielenia jałówek następują dopiero w wieku 30-36 miesięcy życia. Okres międzywycieleniowy trwa przeciętnie 385 dni. Charakteryzuje się długowiecznością - krowy dożywają 18 roku życia.
Jest przystosowana do bytowania w terenie górskim - do 2000 m n.p.m. Buhaje dorosłe, hodowlane, ważą 1000-1100 kg, a krowy - 600-700 kg.
Buhaje opasane w Austrii w roku 1989 w wieku 12 miesięcy ważyły średnio 436 kg. Ich dobowe przyrosty wyniosły1127 g. Na 1 kg przyrostu masy ciała zużyły 632 g białka strawnego i 3420 jednostek skrobiowych. Wydajność rzeźna wyniosła średnio 55 %. Woły w wieku 3 lat ważą przeciętnie 650 kg (600-700 kg).
W roku 1990 w Austrii kontrolowane krowy tej rasy dały średnio 4391 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 3,37 % i białka - 3,18 %. Matki buhajów miały większe udoje - 5637 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,28 %. Krowy w najlepszych stadach dały jeszcze więcej mleka - ich wydajność wynosiła 5746-7562 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 3,57-4,56 %. Krowy rekordzistki dały 7200-10 555 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 5,15-5,8 %.