Jest hodowana na terenach nizinnych, na całym obszarze Polski , z wyjątkiem podgórskich rejonów południowo-zachodniej, południowo-wschodniej i północno-wschodniej Polski. Pogłowie bydła tej rasy stanowi obecnie 93 % stanu liczebnego bydła w naszym kraju.
Wysokość w kłębie buhajów wynosi 130-140 cm, a krów - 125-135 cm. Masa ciała buhajów wynosi 900-1000 kg, a krów - 580-670 kg. Jest to rasa wcześnie dojrzewająca. Pierwsze wycielenia następują w wieku 24-32 miesięcy. Okres międzywycieleniowy trwa 360-410 dni.
Wydajność mleczna krów, u których kontrolowano użytkowość mleczną, wyniosła w roku 1991 średnio 4075 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,03 % i białka - 3,2 %. Rekordowe wydajności przekraczają 10 000 kg mleka w okresie laktacji.
Dobowe przyrosty buhajów opasanych wyniosły 1000-1300 g. Wydajność rzeźna wynosi średnio 58 %.
Obecnie rasa ta jest krzyżowana z bydłem rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w celu polepszenia : cech mleczności, pokroju, budowy wymienia, zdolności wydojowej i zwiększenia masy ciała. Najlepsze wyniki w zakresie wymienionych cech stwierdza się u mieszańców F1. Ich mleczność jest wyższa o 500-1200 kg mleka w okresie laktacji. Zawartość tłuszczu w mleku bywa niekiedy niższa o 0,2-0,3 %, ale bywają krowy mieszańce dające mleko o takiej samej zawartości tłuszczu co krowy rasy cb, a niekiedy nawet większej. Wysokość w kłębie jest większa o 2-3 cm. Budowa wymienia ulega poprawie u prawie wszystkich mieszańców. Warunkiem otrzymania większej wydajności mleka od krów mieszańców jest zapewnienie im lepszych warunków żywieniowych.