Rasa ta jest obecnie utrzymywana w północno- zachodnich departamentach Francji. Umaszczenie jest czerwone i czerwono-białe z jasnym pigmentem. Budową przypomina bydło rasy
Jest to polska rodzima rasa hodowana w rejonach o niższym poziomie produkcji rolniczej - dawniej w Galicji, obecnie jeszcze w południowych i północno-wschodnich rejonach Polski.
Jest to rasa o umaszczeniu kasztanowatoczerwonym z białym pasem na linii grzbietowej, podbrzuszu i pośladkach. Śluzawica jest ciemno pigmentowana. Bydło tej rasy jest dobrze umięśnione.
Umaszczenie tej rasy jest bułano-żółte. Jest to rasa wcześnie dojrzewająca. Pierwsze wycielenia następują około 28 miesiąca życia. Okres międzywwycieleniowy trwa średnio 392 dni.
Jest rasą o zasięgu krajowym. Jest hodowana w prowincji Groningen - północna Holandia. Stanowi zaledwie 1 % pogłowia bydła w Holandii. Umaszczenie jest
Jest rasą o zasięgu krajowym (Bretania). Umaszczenie jest jasnożółte z małymi jaśniejszymi plamami. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 150-156 cm, a obwód klatki piersiowej -
Jest to rasa o zasięgu krajowym, rozpowszechniona w północnej i środkowej Francji. Umaszczenie jest czerwone z nieregularnymi białymi plamami. Charakterystyczna jest
Popularnie rasa ta jest nazywana francuskim simentalerem. Hodowana jest w północnych Alpach. Umaszczenie jest czerwone pstre, głowa biała z reguły z łysiną i "okularami", tj.
Normandzka Parteneska Groningen Żółta niemiecka Czerwono-biała belgijska Maine-anjou Polska