POLPIG, zaproponował zmiany ustawowe, które maja za zadanie ograniczyć skutki kryzysu w produkcji i drożyzny nawozowej. Wysokie ceny Gazu, zmusiły zakłady nawoz...
Kukurydza jest jedną z najważniejszych roślin uprawianych na świecie, którą stosuje się nie tylko w żywieniu ludzi, ale również zwierząt. Jest również najczęści...
Wynikająca z założeń Zielonego Ładu poprawa dobrostanu zwierząt to wyzwanie, z którym w najbliższym czasie będą się mierzyć europejscy rolnicy. Jak zauważa Agni...
Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces...
W ostatnich latach i miesiącach sytuacja geopolityczna oraz rynkowa sprawiła, że w branży rolniczej zaszły liczne zmiany. Rosnące koszty produkcji, przerwanie ł...
Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i ma...
Według danych FAO/OECD światowa produkcja mięsa w 2021 roku wzrosła o 5 proc. do blisko 339 mln ton. W największym stopniu do zwiększenia produkcji przyczynił s...
- Bez zapewnienia odpowiedniego dobrostanu, czyli warunków bytowania zwierząt, nie da się osiągnąć wysokiej produkcyjności. Nie ma takiej możliwości – mówi Wito...
Brak opłacalności, wysokie koszty produkcji oraz brak wzrostu cen skupu żywca doskwiera producentom trzody chlewnej. W wielu krajach europejskich panuje...
Dziś ostatni moment na złożenie wniosku o pomoc. ARiMR przyjmuje wnioski tylko do 15 lipca! Do wczoraj 14,7 tys. wniosków złożyli już producenci trzody chlewnej...