Kukurydza jest jedną z najważniejszych roślin uprawianych na świecie, którą stosuje się nie tylko w żywieniu ludzi, ale również zwierząt. Jest również najczęściej wykorzystywanym ziarnem w produkcji etanolu, a produktami ubocznymi tego procesu są ziarna gorzelnicze. Stanowi świetne źródło protein, tłuszczy, witaminy A i ksantofili w paszach. Sprawdź, w jaki sposób można wykorzystać ten cenny składnik przy hodowli zwierząt.
Ziarna kukurydzy
Ziarna kukurydzy, czyli jej owoce, są świetnym źródłem skrobi. Jeden kłos kukurydzy zawiera około 800 ziaren, umiejscowionych w 16 rzędach. Ziarno kukurydzy jest smaczne i dobrze trawione przez zwierzęta, gdyż charakteryzuje się wysoką strawnością (ok. 85%). Ma niską zawartość włókna surowego i nie zawiera szkodliwych substancji. Zboże to charakteryzuje się również wysoką koncentracją łatwo przyswajalnej energii. Zawiera jednak o wiele więcej tłuszczu niż pszenica czy jęczmień.
Ziarna kukurydzy stosuje się zazwyczaj w paszach dla drobiu czy świń, ale z powodzeniem mogą być one wykorzystywane również przy żywieniu innych zwierząt hodowlanych. Skrobia i białko dostarczane przez ziarna kukurydzy pomagają im rosnąć i dobrze się rozwijać. Należy jednak pamiętać o indywidualnym dobraniu paszy w diecie zwierząt, na przykład w pokarmie dla starszych tuczników i stada podstawowego, ze względu na nieco niższą zawartość białka.
Kiszone ziarna kukurydzy
Kiszone ziarno kukurydzy wyróżnia się wyższą wartością pokarmową oraz lepszą strawnością i dostępnością energii niż zwykłe ziarno. Często wykorzystuje się je w żywieniu krów mlecznych, gdzie stanowi uzupełnienie paszy z kukurydzy albo całkowicie je zastępuje. Proces kiszenia odbywa się najczęściej w foliowych rękawicach lub na pryzmie, w wilgotności około 30 procentowej. Można więc przyspieszyć zbiór kukurydzy z pola, jeśli wiemy, że ziarno będzie przeznaczone właśnie do kiszenia. Należy pamiętać, aby nie dopuścić do sytuacji zanieczyszczenia mikotoksynami. Ze względu na to, że suszenie ziarna generuje duże koszty, coraz czścciej producenci sięgają po proces kiszenia produktów kukurydzianych i z powodzeniem używają ich jako składnik pasz.
Natywna skrobia kukurydziana
Natywna skrobia kukurydziana, oprócz zastosowań w segmencie żywności, kosmetykach i farmaceutyce, również trafia bardzo często do pasz dla zwierząt. Stanowi ważny element diety bydła, drobiu i ryb. W zależności od potrzeb, może być modyfikowana chemicznie lub fizycznie, lub w ogóle niemodyfikowana. Produkt końcowy to drobny biały proszek o neutralnym smaku i zapachu. W natywną skrobię kukurydzianą zaopatrzyć można się w firmie Foodcom: https://foodcom.pl/products/natywna-skrobia-kukurydziana/. Okres trwałości produktu wynosi około 24 miesięcy.
Kukurydziana mączka glutenowa
Kukurydziana mączka glutenowa występuje pod postacią jednorodnego, żółto-pomarańczowego proszku, o świeżym, zbożowym zapachu. Zazwyczaj stosowana jest w żywieniu kur niosek, ze względu na wysoką zawartość metioniny i białka. Cennym składnikiem dla drobiu jest również zawartość żółtych ksantofili, które wykorzystuje się w procesie pigmentacji. Prawidłowo przechowywany produkt zachowuje wartości odżywcze od 6 do 12 miesięcy, a dla najlepszej zawartości pigmentu powinna być używana do 3 miesięcy od daty produkcji. Stosuje się ją również w karmach dla ryb czy zwierząt domowych, jako substytut mączki sojowej, mączki rybnej czy kostnej.
Podsumowanie
Wykorzystanie kukurydzy w diecie zwierząt hodowlanych ma wiele zalet. Oprócz poprawy wydajności wzrostu, ziarno kukurydzy jest podawane bydłu w fazie opasania, ponieważ zwiększa ono stopień jakości tuszy poprzez zwiększenie odkładania się tłuszczu (zwłaszcza tłuszczu śródmięśniowego lub "smakowego"). Stosuje się go również z powodzeniem w diecie świń czy drobiu.