W Polsce jedyną ubojnią owiec i przetwórnią baraniny spełniającą normy unijne jest zakład „Połonina” w Lesku, który – mimo że skupuje żywiec z całego kraju –
Importerem baraniny na rynek światowy są przede wszystkim Francja i Wielka Brytania oraz: USA, Niemcy, Arabia Saudyjska, Meksyk, RPA i Chiny. Od 1994 roku eksport polskich owiec i mięsa
Przeciętne ceny skupu żywca baraniego w Polsce (według GUS) wykazują od 1991 roku tendencję wzrostową (wykres 1). W roku 2002 kształtowały się na poziomie 5,61 zł/kg, natomiast ceny
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce (podobnie jak i w produkcji) zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe – ok. 10%; udział mięsa
Pogłowie owiec w Polsce zmniejsza się. W 1994 roku wynosiło 869,6 tys. sztuk, co oznacza ok. 80% spadek w porównaniu z rokiem 1990 (4158,5 tys. sztuk). W roku 2002 wynosiło już tylko 345,3