Do piątku 22 listopada mają potrwać rosyjskie kontrole weterynaryjne w polskich zakładach mięsnych i mleczarniach. Podczas kilkudniowej inspekcji skontrolowane zostaną wybrane firmy, które posiadają uprawnienia do handlu z Rosją. O kontrole ...
Wzrost gospodarczy i postępująca globalizacja powodują, że światowy handel żywnością z roku na rok zwiększa swoje obroty. Dziś bez problemu możemy w każdym sklepie kupić żywność z najdalszych zakątków świata, wytwarzaną w różnych, często odmiennych ...
Rewolucja na rynku mięsa. Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 roku Polak, to aż o ponad trzy kilogramy mniej niż przed rokiem - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego ...
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom w dniach 21-22 listopada 2013 roku organizuje szkolenie poświęcone będzie tematyce produkcji trzody chlewnej w aspekcie obecnych uwarunkowaniach rynkowych.
Światowe ceny żywności spadły w trzecim kwartale 2013 roku, co zwiększyło przystępność cenową żywności w większości krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności.
W ramach wprowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną programu „Zero tolerancji” w dniach 2 – 8 października 2013 r. terenowe organy Inspekcji Weterynaryjnej na terenie całej Polski przeprowadziły 116 kontroli w rzeźniach, 210 w ...
Małe i średnie firmy mięsne łączą siły tworząc branżowe klastry. Jeden z nich powstanie na Śląsku. Chęć udziału w projekcie zgłosiło m.in. 17 firm rzeźniczo-wędliniarskich, a także Uniwersytet Śląski w Katowicach - informuje Puls Biznesu.
Życie w biegu i ciągły pośpiech sprawiają, że coraz mniej czasu mamy na przygotowywanie urozmaiconych posiłków. Na sklepowych półkach znaleźć możemy produkty, które ułatwią szybkie skomponowanie pełnowartościowego śniadania czy apetycznej kolacji. ...
W ubiegły weekend w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ. Trzy dni trwały zmagania kilkudziesięciu drużyn z całego świata: wołowina z certyfikatem QMP, wieprzowina, drób, ryba, danie narodowe oraz deser. Uczestników oceniało ...
12 czerwca 2014 roku w Londynie grupa Axzon zdobyła nagrodę Financial Times & International Finance Corporation Transformational Business w kategorii Food & Water (Żywność i Woda). Obecny na uroczystej gali Tom Axelgaard odebrał statuetkę zwycięzcy.