Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wielki powrót wołowiny

Wołowina jest bardzo uniwersalnym mięsem – nic więc dziwnego, że w większości kultur znaleźć można tysiące sposobów jej przyrządzania. Niezależnie od tego, czy jako kierunek podróży obierzemy sobie Australię, czy Stany Zjednoczone lub Chiny - ...

3 grudnia 2015

Przez embargo eksport wieprzowiny w 2014 ma zmaleć o ok. 15 proc.

Eksport wieprzowiny w 2014 roku zmniejszy się o ok. 15 proc. ze względu na rosyjskie embargo - ocenia w raporcie sektorowym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

3 grudnia 2015

Bezcłowe kontyngenty na import drobiu i jaj z Ukrainy do Unii Europejskiej.

Bezcłowe kontyngenty na import drobiu i jaj z Ukrainy do Unii Europejskiej.Od 23 kwietniu br. obowiązują jednostronne preferencje handlowe polegające na obniżeniu lub zniesieniu ceł na przywóz towarów z Ukrainy na rynek UE na podstawie ...

3 grudnia 2015

QAFP na obcasach

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zakończyła kampanię trwającą od października 2013 roku. Projekt przyniósł wzrost rozpoznawalności znaku QAFP i świadomości żywieniowej wśród Polek.

3 grudnia 2015

GUS: w 2014 r. rosła produkcja mleka, jaj i żywca rzeźnego

W 2014 r. polscy rolnicy wyprodukowali 5 mln 844,9 tys. ton żywca rzeźnego, o 12,3 proc. więcej niż rok wcześniej. O 2,1 proc. w porównaniu z 2013 r. wzrosła produkcja mleka, również nasze kury zniosły więcej jaj - podał we wtorek Główny Urząd ...

9 września 2015

Polski rynek świeżego mięsa wart 7,0 mld zł

Warszawa, 11 sierpnia 2015 r. – W okresie od lipca 2014 roku do czerwca 2015 roku rynek świeżego mięsa w Polsce odnotował, w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego, prawie 4-procentowy wzrost w ujęciu ilościowym. Jednocześnie ...

12 sierpnia 2015

IERiGŻ: o rynki zbytu trzeba walczyć

Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować - twierdzi szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski.

3 czerwca 2015

Projekt optymalizacji produkcji wołowiny poprawił jakość tego mięsa

Kończy się realizacja projektu optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" - ProOptiBeef. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by zachęcić konsumentów do częstszego jedzenia tego mięsa.

3 czerwca 2015

Wiadomość

Embargo ze strony Rosji oraz ograniczenia w eksporcie do krajów azjatyckich są coraz bardziej odczuwane przez producentów mięsa. O blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się w stosunku do 2013 roku. Ponad połowa ...

1 czerwca 2015

Producenci żywności nie będą zwiększać mocy przetwórczych. Są dziś o 30 proc. wyższe od potrzeb

Polski przemysł spożywczy ma teraz stawiać na jakość, a nie ilość. Według Polskiej Federacji Producentów Żywności moce przetwórcze branży są dziś o 30 proc. większe od potrzeb rynku. Brakuje jednak wyrobów najwyższej klasy, których coraz częściej ...

29 maja 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę