Wołowina jest bardzo uniwersalnym mięsem – nic więc dziwnego, że w większości kultur znaleźć można tysiące sposobów jej przyrządzania. Niezależnie od tego, czy jako kierunek podróży obierzemy sobie Australię, czy Stany Zjednoczone lub Chiny - ...
Eksport wieprzowiny w 2014 roku zmniejszy się o ok. 15 proc. ze względu na rosyjskie embargo - ocenia w raporcie sektorowym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Bezcłowe kontyngenty na import drobiu i jaj z Ukrainy do Unii Europejskiej.Od 23 kwietniu br. obowiązują jednostronne preferencje handlowe polegające na obniżeniu lub zniesieniu ceł na przywóz towarów z Ukrainy na rynek UE na podstawie ...
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zakończyła kampanię trwającą od października 2013 roku. Projekt przyniósł wzrost rozpoznawalności znaku QAFP i świadomości żywieniowej wśród Polek.
W 2014 r. polscy rolnicy wyprodukowali 5 mln 844,9 tys. ton żywca rzeźnego, o 12,3 proc. więcej niż rok wcześniej. O 2,1 proc. w porównaniu z 2013 r. wzrosła produkcja mleka, również nasze kury zniosły więcej jaj - podał we wtorek Główny Urząd ...
Warszawa, 11 sierpnia 2015 r. – W okresie od lipca 2014 roku do czerwca 2015 roku rynek świeżego mięsa w Polsce odnotował, w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego, prawie 4-procentowy wzrost w ujęciu ilościowym. Jednocześnie ...
Polska od czasu akcesji do UE stała się dużym eksporterem żywności, ale sukces i rynki zbytu nie są dane raz na zawsze i trzeba umieć na nich konkurować - twierdzi szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski.
Kończy się realizacja projektu optymalizacji produkcji wołowiny w Polsce, zgodnie ze strategią "od widelca do zagrody" - ProOptiBeef. Jego celem była poprawa jakości wołowiny, tak by zachęcić konsumentów do częstszego jedzenia tego mięsa.
Embargo ze strony Rosji oraz ograniczenia w eksporcie do krajów azjatyckich są coraz bardziej odczuwane przez producentów mięsa. O blisko 20 proc. wzrósł odsetek przedsiębiorstw, których wyniki pogorszyły się w stosunku do 2013 roku. Ponad połowa ...
Polski przemysł spożywczy ma teraz stawiać na jakość, a nie ilość. Według Polskiej Federacji Producentów Żywności moce przetwórcze branży są dziś o 30 proc. większe od potrzeb rynku. Brakuje jednak wyrobów najwyższej klasy, których coraz częściej ...