Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Magia wspólnych posiłków

Rodzinne obiady to nasza polska tradycja. Od zawsze był to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina spotykała się w jednym miejscu i cieszyła się swoim towarzystwem. Niestety, obecny styl życia sprawił, że posiłki spożywane są w pośpiechu i bez zwracania ...

7 kwietnia 2015

Inspekcja: znakowanie żywności - "piętą achillesową" producentów

"Piętą achillesową" producentów żywności jest znakowanie wyrobów, problem ten dotyczy m.in. branży przetwórstwa mięsnego - ocenia Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych.

3 kwietnia 2015

Na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa

Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia ...

3 kwietnia 2015

Śledzie po szczecińsku kolejnym produktem tradycyjnym z woj. zachodniopomorskiego

Śledzie po szczecińsku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawy z tej znanej i lubianej od wieków przez mieszkańców Szczecina ryby stały się 32. specjałem z Pomorza Zachodniego na liście. Śledzie ...

3 kwietnia 2015

Od środy w UE obowiązek podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa

W środę w UE wchodzą w życie przepisy, które zobowiązują do podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa. Jeśli państwo, w którym dokonano uboju, jest inne niż to, gdzie prowadzona była hodowla, informacja ta również ma być dostępna dla ...

2 kwietnia 2015

W 2014 roku polski rynek tłuszczów żółtych był wart ponad 3,2 miliarda złotych

Wg danych pochodzących z Panelu Gospodarstw Domowych GfK w 2014 roku polski rynek tłuszczów był wart ponad 3,2 miliarda złotych. W stosunku do poprzedniego roku wartość tego rynku spadła o 1 proc.

30 marca 2015

Jak wybierać wędliniarskie rarytasy? Czym świąteczna oferta bogata?

Nadchodzące Święta Wielkiej Nocy, to czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Naturalnie wędzone wędliny, zawierające tylko mięso, to rarytasy którymi pragniemy ugościć naszych bliskich. Jak w gąszczu półek i mnogości dostępnych produktów ...

26 marca 2015

Polska drugim krajem UE zainteresowanym dopłatami do przechowywania mięsa

Polskie firmy dotychczas złożyły 38 wniosków na dopłaty do prywatnego przechowywania 6275 ton wieprzowiny; jest to drugie co do wielkości zapotrzebowanie na ten rodzaj unijnego wsparcia - powiedział w czwartek PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego ...

23 marca 2015

Wysokie loty Zakładu Mięsnego ,,Jasiołka'' Dukla

Jednym z trzech organizowanym ostatnio w stolicy wydarzeń była Agro Gala 25 lecia Wolnej Polski umiejscowiona w Auli Kryształowej SGGW. Można ją śmiało zaliczyć do ważnego święta czołówki polskiego sektora rolno-spożywczego. Drugim istotnym ...

24 lutego 2015

Pogorszyła się kondycja finansowa zakładów mięsnych.

Analiza branżowa Bisnode Polska pokazuje, że odsetek zakładów mięsnych będących w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej spadł z 80,4 proc. w początku 2014 roku do 45,1 proc. w styczniu 2015 roku. Na przestrzeni ostatniego roku najbardziej ...

6 lutego 2015
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę