Rodzinne obiady to nasza polska tradycja. Od zawsze był to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina spotykała się w jednym miejscu i cieszyła się swoim towarzystwem. Niestety, obecny styl życia sprawił, że posiłki spożywane są w pośpiechu i bez zwracania ...
"Piętą achillesową" producentów żywności jest znakowanie wyrobów, problem ten dotyczy m.in. branży przetwórstwa mięsnego - ocenia Inspekcja Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych.
Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta – jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia ...
Śledzie po szczecińsku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawy z tej znanej i lubianej od wieków przez mieszkańców Szczecina ryby stały się 32. specjałem z Pomorza Zachodniego na liście. Śledzie ...
W środę w UE wchodzą w życie przepisy, które zobowiązują do podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa. Jeśli państwo, w którym dokonano uboju, jest inne niż to, gdzie prowadzona była hodowla, informacja ta również ma być dostępna dla ...
Wg danych pochodzących z Panelu Gospodarstw Domowych GfK w 2014 roku polski rynek tłuszczów był wart ponad 3,2 miliarda złotych. W stosunku do poprzedniego roku wartość tego rynku spadła o 1 proc.
Nadchodzące Święta Wielkiej Nocy, to czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Naturalnie wędzone wędliny, zawierające tylko mięso, to rarytasy którymi pragniemy ugościć naszych bliskich. Jak w gąszczu półek i mnogości dostępnych produktów ...
Polskie firmy dotychczas złożyły 38 wniosków na dopłaty do prywatnego przechowywania 6275 ton wieprzowiny; jest to drugie co do wielkości zapotrzebowanie na ten rodzaj unijnego wsparcia - powiedział w czwartek PAP wiceszef Agencji Rynku Rolnego ...
Jednym z trzech organizowanym ostatnio w stolicy wydarzeń była Agro Gala 25 lecia Wolnej Polski umiejscowiona w Auli Kryształowej SGGW. Można ją śmiało zaliczyć do ważnego święta czołówki polskiego sektora rolno-spożywczego. Drugim istotnym ...
Analiza branżowa Bisnode Polska pokazuje, że odsetek zakładów mięsnych będących w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej spadł z 80,4 proc. w początku 2014 roku do 45,1 proc. w styczniu 2015 roku. Na przestrzeni ostatniego roku najbardziej ...