Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Magia wspólnych posiłków

7 kwietnia 2015
Rodzinne obiady to nasza polska tradycja. Od zawsze był to wyjątkowy czas, kiedy cała rodzina spotykała się w jednym miejscu i cieszyła się swoim towarzystwem. Niestety, obecny styl życia sprawił, że posiłki spożywane są w pośpiechu i bez zwracania uwagi na to co, i jak się zjada. Skoro jednak jeść musimy wszyscy. Czemu więc nie robić tego razem? Wspólne posiłki przez wieki czyniły nas szczęśliwymi dlatego warto poświęcić im nieco więcej uwagi.
Francuzi, Włosi, Grecy, Hiszpanie są znani ze swojej pasji jedzenia wspólnych, rodzinnych i długich posiłków. I nie tylko o jedzenie tu chodzi. Ogromne znaczenie ma dla nich wymiar społeczny. Liczy się czas spędzony z rodziną, zabawa, rozmowa i śmiech. Potrawy które spożywają nie muszą być wcale wyszukane i skomplikowane, ale produkty z których korzystają są zawsze świeże i wysokiej jakości. Uznają zasadę, że to właśnie radość z życia oraz naturalność produktów są gwarantem zdrowia.
A jak to wygląda w Polsce, badania mówią że zaledwie 4 na 10 rodzin zasiada razem do stołu każdego dnia. Zazwyczaj poświęcają sobie oraz konsumpcji niewiele więcej niż 30 minut. I chociaż 94 proc. ankietowanych Polaków przyznaje, że wspólne celebrowanie posiłków jest ważnym aspektem w życiu rodziny, to niewiele osób decyduje się na nie każdego dnia.  
Wspólny obiad na zdrowie!
Jednym z kluczowych elementów mądrego odżywiania się jest celebrowanie posiłków. W ten sposób odczuwamy większą przyjemność z jedzenia, jemy bez pośpiechu, dokładniej przeżuwamy każdy kęs, nie przejadamy się. Podstawę prawidłowej diety stanowi także regularność posiłków, co jest niezwykle ważne w walce z nadwagą i otyłością. Gotując dla większej ilości osób nasz jadłospis jest bardziej przemyślany i większą uwagę przykładamy do jakości przyrządzanych posiłków. Udowodniono również, że spożywanie wspólnych posiłków w gronie najbliższych powoduje, że nie tylko jesteśmy bardziej radośni i mniej sfrustrowani ale przede wszystkim bardziej wartościowi.
Wołowina QMP idealna na wspólny obiad
Wołowina to mięso o niezliczonych możliwościach kulinarnych. Dania z wołowiny charakteryzują się tym, że mają zdecydowany, unikalny smak.  Dzięki tym zaletom są idealnym pomysłem, nie tylko na syty, ale również wykwintny obiad, który z całą pewnością przyniesie Tobie i Twoim najbliższym wiele satysfakcji oraz niepowtarzalne doznania smakowe. Ponadto nie jest prawdą, że wołowina jest mięsem trudnym i czasochłonnym w przygotowaniu. W rzeczywistości o kulinarnym sukcesie decyduje jakość użytych produktów.

Wołowina QMP doskonały wybór
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na bezpieczeństwo wybieranych przez nich produktów. Sięgając po wołowinę produkowaną w ramach programu certyfikacji QMP mają gwarancję, że dzięki ścisłej kontroli producentów, wysokim standardom hodowli i uboju, mięso które trafi na stół będzie pozbawione jakichkolwiek dodatków. Nie znajdziemy w nim konserwantów ani sztucznych barwników, a dzięki przejrzystym zasadom certyfikacji możemy mieć pewność, że wołowina QMP jest zawsze bezpieczna. Dzięki bogatej ofercie wołowiny dostępnej w systemie jakości QMP, w zależności od wyboru konkretnego elementu tuszy możemy przyrządzić ją na niezliczoną ilość sposobów.

Kulinarne inspiracje na obiad z bliskimi

Wracając do tradycji wspólnego biesiadowania, skąd brać pomysły na zaskakiwanie naszych najbliższych coraz to nowymi potrawami? Na stronie internetowej www.kochamwolowine.pl oraz na profilu na Facebook.com/DobraWolowina znajdują się informacje, porady i przepisy dzięki, którym szybko, tanio oraz w prosty sposób przygotujecie obiad dla większej liczby osób. Wystarczy tylko chcieć i znaleźć chwilę czasu. W końcu przez żołądek do serca. Nie rezygnujmy więc z tak prostej, a znaczącej tradycji.


1.    Kanapka klubowa z pieczoną wołowiną, sosem chili, boczkiem, jajkiem sadzonym, konserwowym ogórkiem


Czas wykonania: 25 min
Stopień trudności: łatwe
Element wykorzystany: antrykot QMP
Sposób przygotowania: krótkie smażenie
Składniki na 4 porcje:
•    Antrykot wołowy QMP - 400 g
•    Boczek wędzony parzony wieprzowy - 400 g
•    Jaja - 4 szt.
•    Ogórki konserwowe - 4 szt.
•    Marynowana papryka grillowana - 200 g
•    Sałata lodowa - 0,5 szt.
•    Majonez - 200 g
•    Pomidory  - 3 szt.
•    Sos chili
•    Olej
•    Kolendra
•    Chleb tostowy - 12 kromek


SPOSÓB WYKONANIA
Antrykot oprószyć solą i pieprzem obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, piec
w piekarniku w temp 60°C około 2 godzin, następnie odstawić do wystygnięcia. Sałatę pokroić
w dużą kostkę wymieszać z majonezem i grubo pokrojoną kolendrą. Antrykot pokroić w cienkie plastry, wrzucić mięso na rozgrzany olej, doprawić do smaku. Na dwie kromki chleba ułożyć sałatę, usmażone mięso, pieczone plastry boczku, plastry ogórka, papryki, usmażone dwustronnie jajko i zapiec z serem wędzonym. Złożyć kromki w formie tortu i spiąć wykałaczkami, przekroić na pół. Podawać z frytkami lub smażonymi ziemniakami i pikantnym sosem chili.

2.    Chili con carne - mielona wołowina w stylu meksykańskim z czerwoną fasolą


Czas przygotowania: 1 godziny
Stopień trudności: łatwe
Element wykorzystany: krzyżowa (mielona) QMP
Sposób przygotowania: duszenie

Składniki na 4 porcje:
•    Łopatka QMP (mielona) - 600 g
•    Cebula - 2 średnie sztuki
•    Kolendra mielona -1 płaska łyżeczka do herbaty
•    Kmin rzymski mielony -1 płaska łyżeczka do herbaty
•    Kolendra świeża - 1 mała doniczka
•    Esencjonalny bulion wołowy  - 300 ml
•    Pikantna zielona papryka - 1 szt. średniej wielości
•    Czerwona gotowana -  150 g
•    Pomidory „pelati” - 1 mała puszka ok. 400 g
•    Sól

SPOSÓB WYKONANIA
Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażać partiami mięso. Wymieszać
z cebulą dodać, pociętą w drobną kosteczkę pikantną paprykę i mielone przyprawy, całość podlać bulionem
i dusić po odparowaniu bulionu. Następnie dodać dokładnie rozgniecione pomidory
z sokiem, dusić i doprawić solą do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, dodać fasolę, chwilę poddusić  
i dodać posiekaną świeżą kolendrę.

3.    Cheeseburger z lazurem i bursztynem oraz grillowanymi boczniakami


Czas przygotowania: 15-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Element wykorzystany: Łopatka QMP
Sposób przygotowania: smażenie, grilowanie

Składniki na 4 porcje:
•    600 g łopatki  (z dobrej wołowiny QMP)
•    4 bułki
•    4 kapelusze boczniaka
•    80 g sera lazur
•    80 g sera bursztyn
•    kilka kropel sosu Worcestershire
•    2 łyżki dobrej musztardy
•    2 łyżki majonezu
•    sól, pieprz
•    tłuszcz do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA
Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy i formujemy
4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrajamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę