Rewolucja na rynku mięsa. Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 roku Polak, to aż o ponad trzy kilogramy mniej niż przed rokiem - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej -
Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł w 1997 roku.
Udane zbiory zbóż w tym roku powinny przełożyć się na spadek cen pasz, dzięki czemu w drugiej połowie 2014 roku możliwy będzie wzrost produkcji wieprzowiny. Możliwe więc, że w przyszłym roku jej spożycie wzrośnie o 1 kg per capita. W latach 2006 - 2012 spożycie mięsa wieprzowego przekraczało w Polsce 40 kg. Wieprzowina traci udziały w rynku na rzecz drobiu. Od grudnia 2012 roku do września 2013 roku jej ceny detaliczne zmalały średnio o 0,3 proc. ale nadal jest dużo droższa niż mięso kurcząt. IERiGŻ podaje, że w połowie tego roku tuszka kurczaka kosztował 7,8 zł za kg. W tym roku statystyczny mieszkaniec naszego kraju zje 27 kg drobiu, o 3 proc. więcej niż w 2012 roku. Jeszcze w 1990 roku zjadał niespełna 8 kg tego mięsa. Spożycie drobiu w Polsce jest już wyższe od średniej unijnej.