12 czerwca 2014 roku w Londynie grupa Axzon zdobyła nagrodę Financial Times & International Finance Corporation Transformational Business w kategorii Food & Water (Żywność i Woda). Obecny na uroczystej gali Tom Axelgaard odebrał statuetkę zwycięzcy.
W konkursie złożono 237 aplikacji z 214 przedsiębiorstw z 61 krajów. Projekt firmy Axzon został wybrany najlepszym w kategorii
Osiągnięcia w Projekcie Finansowym dotyczącym Żywności i Wody (Achievement in Project Finance Food & Water). Nagrodzony projekt to realizowany głównie przez polskie firmy Poldanor i Prime Food proces produkcyjny wieprzowiny, który przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska. Mięso jest wytwarzane przy zerowej emisji gazów cieplarnianych do powietrza podczas całego procesu produkcyjnego „od pola do stołu”, czyli od uprawy zbóż, poprzez produkcję pasz, produkcję świń, ubój po produkcję mięsa i przy produkcji energii elektrycznej i cieplnej w biogazowniach rolniczych. Jest to możliwe w dużej mierze, dzięki racjonalnej gospodarce zasobami i redukcjom emisji gazów cieplarnianych przez biogazownie Poldanoru.
Jestem niezwykle dumny i szczęśliwy, gdyż ta nagroda daje nam jeszcze większą siłę do promocji i rozwoju zrównoważonego rolnictwa. Swoją działalnością udowadniamy, a ta nagroda to potwierdza, że jest możliwe wyżywienie rosnącej populacji ludzi na świecie nie tylko produktami zbożowymi i ryżem, ale także zdrowym, bogatym w proteiny, smacznym mięsem bez negatywnego oddziaływania na środowisko podczas jego produkcji. – mówił Tom Axelgaard, Prezes Zarządu Axzon po odebraniu nagrody.
Międzynarodowy konkurs FT/IFC Transformational Business Awards promuje projekty realizowane na całym świecie i mogące pochwalić się wybitnymi osiągnięciami w wybranych kategoriach: Infrastruktura, Energia, Żywność i Woda, Zdrowie, Budownictwo, IT i Komunikacja, Fundusze Transformacyjne oraz Biznes Integrujący (Inclusive Business).
Axzon to globalny koncern zorientowany na zrównoważony rozwój rolnictwa oraz na zaspokajanie potrzeb konsumentów w zakresie wysokiej jakości żywności. Najważniejsze kierunki produkcji spółki, kierującej się zasadą minimalizacji wpływu na środowisko, to m.in. chów trzody chlewnej, przetwórstwo mięsa, uprawa roślin, produkcja pasz oraz energii ze źródeł odnawialnych. Axzon to jeden z największych producentów wieprzowiny w Polsce i na Ukrainie.
8925929
1