Wystarczyły dwa tygodnie i sytuacja w punktach skupu żywca wieprzowego zmieniła się zupełnie. Teraz zakłady mięsne nie mają już żadnych problemów ze zdobyciem surowca. Kłopoty mają natomiast
Mięsna spółka otrzymała prawo do produkcji i eksportu swoich towarów na rynki państw członkowskich Unii Europejskiej. Decyzję taką wydał główny lekarz weterynarii. Unijne uprawnienia
Rynek mięsa wołowego i cielęcego jest drugim co do wielkości sektorem produkcji rolnej Wspólnoty. Prym na tym rynku wiodą: Francja, Niemcy, Włochy, Wielka Brytania i Hiszpania. W ubiegłym roku
Nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa dotyczące usuwania kręgosłupa z tuszy bydlęcej, wprowadziło duże zaniepokojenie. Krótki termin wejścia w życie przepisu, który w istotny sposób zmienia
Mszana Dolna. Małe miasto w województwie małopolskim liczące 7000 mieszkańców. W ośrodku o walorach zdecydowanie letniskowych raczej trudno o pracę. Lekarstwem na bezrobocie stała się
160 tysięcy ton wynosi teraz nadwyżka żywca wieprzowego. Tak szacuje Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa. Stanowi ona prawie dwumiesięczną wielkość skupowanego mięsa
Ponad 200 rolników i pracowników blokowało ponownie zakłady Lubelskiej Chłodni Agram. Przyszli po swoje pieniądze – w sumie około 5 mln zł. Po raz kolejny odeszli
W numerze: Aktualności Wyniki konkursu "Złota Stalka" Konferencja "Polskiej Izby Dodatków do Żwyności Dział Gospodarczy Polska – informacje gospodarcze Notowania – wiadomości dla
Liczne zanieczyszczenia w wołowinie pochodzącej z zapasów ARR wykrył Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych. Kurz, lub ziemia, smar, nieusunięte rdzenie z rynienek
W numerze: Nadziewarki – krótki przegląd rozwiązań technicznych VEMAG – Higiena, wydajność, innowacyjność Nadziewarki jutra – seria VF 600 Handtmann – Rozwiązania z