Według danych niemieckiego Ministerstwa Rolnictwa, około 40-45% zbioru zbóż w 2008 r. nadal pozostaje w gospodarstwach rolnych, lub w małych firmach skupujących zboże. Sytuacja ta jest dość niezwykła gdyż zazwyczaj gros ziarna jest sprzedawana ...
Od 1 maja 2004, czyli od wejścia Polski do Unii Europejskiej mija właśnie 5 lat. Wystarczająco dużo, by zauważyć zmiany w polskim rolnictwie i by mogły się w nim ustabilizować pewne tendencje. Przez te 5 lat wieś zyskała finansowo. Nie jest to ...
Komisja Europejska przygotowuje zmianę przepisów w sprawie przyznawania pomocy dla rolników gospodarujących na terenach o niekorzystnych warunkach. Ma być prościej i jednakowo we wszystkich krajach członkowskich.
Wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie to kolejne polskie produkty, które zostały wpisane na prestiżową listę regionalnych specjałów o Chronionej Nazwie Pochodzenia - poinformowała we wtorek Komisja Europejska.
Bukieciki, wianuszki, przypinki do garniturów oraz inne dekoracje pierwszokomunijne dominować będą w majowych kompozycjach florystycznych. Kwiaty w kolorze białym i to zarówno te drobne czyli różyczki i goździki mini, Tanaceum do złudzenia ...
Wyhodowane wspólnie przez cztery włoskie uniwersytety czarne pomidory są obecnie wprowadzane na rynki unijne pod markami „Sun Black” i „Tomantho”. Projekt „Tom-Anto” był finansowany w kwocie 150.000 euro przez ...
Największymi producentami mleka ekologicznego w Europie są Niemcy, Dania, Wielka Brytania i Francja. W 2008 r. produkcja mleka przyjaznymi dla środowiska metodami w tych krajach stanowiła 75% całego unijnego wolumenu produkcji tego surowca.