Wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie chronione w UE
22 kwietnia 2009
Wielkopolski ser smażony i andruty kaliskie to kolejne polskie produkty, które zostały wpisane na prestiżową listę regionalnych specjałów o Chronionej Nazwie Pochodzenia - poinformowała we wtorek Komisja Europejska.
Oba produkty znalazły się na liczącej około 800 specjałów liście już chronionych w UE specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią. Na liście tej jest już zakopiański oscypek i francuski rokfor.
Andruty kaliskie to słodkie wafle wypiekane od początku XIX w. w Kaliszu i okolicach.
Swoją renomę zawdzięczają parkowi miejskiemu, który został założony w 1798 roku. Bardzo szybko park stał się dla kaliszan miejscem spędzania wolnego czasu; w parku pojawiły się stragany i kioski, w których sprzedawano napoje i właśnie andruty kaliskie. Stały się swoistą atrakcją i wizytówką parku, a tradycja ich wypieku przetrwała do dziś.
Natomiast wielkopolski ser smażony o specyficznym pikantnym smaku, kremowym kolorze i charakterystycznym zapachu produkowany jest w Nowym Tomyślu.
Poza Wielkopolską ser smażony wyrabiano na terenach Dolnego Śląska, Pałuk i Pomorza. Prawdopodobnie zwyczaj ten upowszechnili przybywający na te ziemie Holendrzy i Niemcy. Przepis na ten ser znalazł się w książce kuchennej "Gospodyni doskonała, czyli przepisy utrzymywania porządku w domu i zaopatrzenia..." z 1899 roku, co świadczy o ciągłości wielkopolskiej tradycji.