A_BIO_AGRO_950

SM Ryki na Festiwalu Sera w Kortowie – świętujemy serowe tradycje w sercu polskiego mleczarstwa

9 września 2025
SM Ryki na Festiwalu Sera w Kortowie – świętujemy serowe tradycje w sercu polskiego mleczarstwa

W dniach 13-14 września 2025 roku w malowniczym Kortowie, na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbędzie się X edycja Festiwalu Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. W gronie czołowych producentów z całej Polski nie zabraknie również Spółdzielni Mleczarskiej Ryki - jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie serów dojrzewających.

Festiwal w Kortowie to jedno z najważniejszych wydarzeń branży mleczarskiej, odbywające się w miejscu nieprzypadkowym – na Wydziale Nauk o Żywności UWM, który od lat kształci liderów polskiego mleczarstwa. Dla SM Ryki obecność w tym miejscu ma nie tylko charakter branżowy, ale również symboliczny – to powrót do korzeni i uhonorowanie dziedzictwa, które od pokoleń buduje jakość polskiego sera.                     

Na stoisku SM Ryki uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować serów dojrzewających, w tym zarówno bestsellerów, jak i zupełnych nowości, które dopiero debiutują na rynku. Degustacjom towarzyszyć będą rozmowy z ekspertami, opowieści o procesie produkcji oraz możliwością poznania filozofii marki, która łączy innowacje z tradycją.

Niecodzienną atrakcją tegorocznej edycji będą również loty balonem SM Ryki. Z kosza balonu unosić się będzie można ponad kampusem UWM i jeziorem Kortowskim, podziwiając z lotu ptaka uroki jednego z najpiękniejszych kampusów akademickich w Polsce.

Festiwal Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa to wydarzenie dla całych rodzin, pasjonatów lokalnych smaków, studentów, ekspertów branży oraz wszystkich, którzy cenią wysoką jakość i polskie produkty.

Szczegóły wydarzenia:

Data:13-14 września 2025 r.
Miejsce: Kortowo, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Więcej informacji: facebook.com/festser2013

***

Spółdzielnia Mleczarska w Rykach od prawie 100 lat gości na polskich stołach łącząc tradycję z nowoczesnością. Każdy kilogram sera powstaje z ok. 10 litrów mleka dostarczanego przez prawie tysiąc lokalnych dostawców, którzy są jednocześnie właścicielami spółdzielni. Dziennie produkowanych jest ok. 45 ton sera, które trafiają na stoły zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ser Rycki Active Protein Plus to owoc tej tradycji, ale również odpowiedź na nowoczesne potrzeby konsumentów. 

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę