Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

SM Ryki na Festiwalu Sera w Kortowie – świętujemy serowe tradycje w sercu polskiego mleczarstwa

9 września 2025
SM Ryki na Festiwalu Sera w Kortowie – świętujemy serowe tradycje w sercu polskiego mleczarstwa

W dniach 13-14 września 2025 roku w malowniczym Kortowie, na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbędzie się X edycja Festiwalu Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. W gronie czołowych producentów z całej Polski nie zabraknie również Spółdzielni Mleczarskiej Ryki - jednej z najbardziej rozpoznawalnych marek w segmencie serów dojrzewających.

Festiwal w Kortowie to jedno z najważniejszych wydarzeń branży mleczarskiej, odbywające się w miejscu nieprzypadkowym – na Wydziale Nauk o Żywności UWM, który od lat kształci liderów polskiego mleczarstwa. Dla SM Ryki obecność w tym miejscu ma nie tylko charakter branżowy, ale również symboliczny – to powrót do korzeni i uhonorowanie dziedzictwa, które od pokoleń buduje jakość polskiego sera.                     

Na stoisku SM Ryki uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować serów dojrzewających, w tym zarówno bestsellerów, jak i zupełnych nowości, które dopiero debiutują na rynku. Degustacjom towarzyszyć będą rozmowy z ekspertami, opowieści o procesie produkcji oraz możliwością poznania filozofii marki, która łączy innowacje z tradycją.

Niecodzienną atrakcją tegorocznej edycji będą również loty balonem SM Ryki. Z kosza balonu unosić się będzie można ponad kampusem UWM i jeziorem Kortowskim, podziwiając z lotu ptaka uroki jednego z najpiękniejszych kampusów akademickich w Polsce.

Festiwal Sera i Twarogów Polskiego Mleczarstwa to wydarzenie dla całych rodzin, pasjonatów lokalnych smaków, studentów, ekspertów branży oraz wszystkich, którzy cenią wysoką jakość i polskie produkty.

Szczegóły wydarzenia:

Data:13-14 września 2025 r.
Miejsce: Kortowo, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Więcej informacji: facebook.com/festser2013

***

Spółdzielnia Mleczarska w Rykach od prawie 100 lat gości na polskich stołach łącząc tradycję z nowoczesnością. Każdy kilogram sera powstaje z ok. 10 litrów mleka dostarczanego przez prawie tysiąc lokalnych dostawców, którzy są jednocześnie właścicielami spółdzielni. Dziennie produkowanych jest ok. 45 ton sera, które trafiają na stoły zarówno w Polsce, jak i za granicą. Ser Rycki Active Protein Plus to owoc tej tradycji, ale również odpowiedź na nowoczesne potrzeby konsumentów. 

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Rosyjskie Ministerstwo Rolnictwa po raz kolejny podniosło cło eksportowe na psze...

Prezydent RP wziął udział w Dożynkach Jasnogórskich w Częstochowie. – Polska wie...

Chińskie cła uderzają w polskich i europejskich producentów wieprzowiny. Decyzja...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę