Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czarne pomidory wprowadzone na rynek ze znakiem unijnym.

20 kwietnia 2009
Wyhodowane wspólnie przez cztery włoskie uniwersytety czarne pomidory są obecnie wprowadzane na rynki unijne pod markami „Sun Black” i „Tomantho”.
Projekt „Tom-Anto” był finansowany w kwocie 150.000 euro przez Włoskie Ministerstwo Szkolnictwa i Nauki oraz nadzorowany i rozwijany przez uniwersytety w Pizie, Modenie, Reggio Emilia i Tusia jak również przez Wyższą Szkołę Sant’Anna.
Skórka czarnych pomidorów zawiera pigment podobny do zabarwienia ciemnych winogron lub borówek i posiada silne działanie antyoksydacyjne podczas którego organizm przy pomocy wolnych rodników jest oczyszczany z trucizn. Ciemne pomidory mają czerwony miąższ oraz smak czerwonych pomidorów.
Uniwersytety pracujące nad wyhodowaniem czarnych pomidorów nie stosowały technik genetycznych.




POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę