Trzoda chlewna drożeje od ośmiu tygodni. W tym czasie podrożała o 0,77 PLN/kg. To najszybszy wzrost cen od połowy 2010 roku. Według danych MRiRW pod koniec stycznia za kilogram żywca dostawcy w zakładach otrzymywali przeciętnie 3,56 PLN netto, a w ...
Według ekspertów niemieckiej agencji analitycznej ZMB skup mleka w UE-27 w 2011 r. wzrośnie o co najmniej 1 proc. względem 2010 r., kiedy to dostawy do mleczarni ukształtowały się na poziomie 136,65 mln litrów, o 1,3 proc. wyższym w relacji rocznej - ...
Na rynkach hurtowych ceny warzyw z ubiegłorocznych zbiorów są wysokie i wykazują tendencję wzrostową. Od początku roku zwiększyły się ceny kapusty białej, marchwi czy też ziemniaków. Na mniej więcej wyrównanym poziomie utrzymują się ceny cebuli - ...
Według prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej wolumen światowego handlu mąką pszenną w sezonie 2010/2011 wyniesie 11,7 mln t, co oznacza, iż będzie o 9 proc. niższy niż w sezonie ubiegłym. W opinii ekspertów Rady obniżka ta będzie wynikiem wzrostu cen ...
Sparks przedstawił wstępną prognozę zbiorów zbóż w Polsce w 2011 roku. Wskazuje ona, iż produkcja zbóż ogółem (łącznie z kukurydzą) wyniesie ok. 26,7 mln t. Według analityków Banku Gospodarki Żywnościowej, oznacza to, iż byłaby o niespełna 5 proc. ...
Po okresie stabilizacji, ostatnie dni przynoszą delikatne wzrosty cen większości zbóż na rynku krajowym. Wszystko za sprawą uszczuplonej podaży ziarna - rolnicy kierują bowiem do skupu jedynie niewielkie partie zbóż - podaje w analizie Izba ...
Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku przygotowało kolejny numer Aktualności Rzepakowych. Jak zawsze będziemy mogli poznać najnowsze notowania i aktualności z rynku rzepaku i biopaliw.
- Tak jak przewidywaliśmy w lutym nastąpił dalszy duży wzrost cen pasz przemysłowych. Niektóre mieszanki są obecnie najdroższe w historii - informuje Bank Gospodarki Żywnościowej.
Utrzymująca się dobra koniunktura na rynkach zagranicznych, przejawiająca się wysokimi cenami przetworów mleczarskich, w dalszym ciągu stymuluje polski eksport tych produktów - informuje w analizie Bank Gospodarki Żywnościowej. Według danych ...