Utrzymująca się dobra koniunktura na rynkach zagranicznych, przejawiająca się wysokimi cenami przetworów mleczarskich, w dalszym ciągu stymuluje polski eksport tych produktów - informuje w analizie Bank Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa w styczniu br. wartość wywozu artykułów mlecznych wzrosła o około 9 proc. w relacji rocznej do 83,5 mln EUR lub o 4 proc. do 332,7 mln PLN.
Największy przyrost wartości nastąpił w odniesieniu do masła - o około 70 proc. do 8,4 mln EUR i mleka w proszku - o 52 proc. do 19,8 mln EUR (w tym drugim przypadku głównie na skutek zwiększonych dostaw do Algierii - 28-krotnie!). Wolumen ich wywozu w tym samym czasie zwiększył się odpowiednio o 36 proc. do 2,4 tys. t i 19 proc. do 8,7 tys. ton.
Spadł natomiast eksport pozostałych przetworów mleczarskich, w tym głównie mleka płynnego - o 62 proc. do 8,3 tys. ton. Może to wskazywać, iż ewentualne wyhamowanie popytu importowego na masło i mleko w proszku przyczyni się do znacznego obniżenia wyników eksportowych za 2011 rok - piszą analitycy Banku BGŻ.