Badania wykazują, że dziś konsumenci coraz częściej wyczuleni są na wartość i pochodzenie żywności. Jakość, możliwość bezpiecznego przechowywania w warunkach domowych ważniejsze są od smaku
Naukowcy amerykańscy odkryli, że niektóre kwasy aromatyczne i jasmoniany – substancje nadające zapach jaśminowi – opóźniają kiełkowanie magazynowanych ziemniaków. Opracowano i
W ostatnich dwóch latach w Austrii liczba gospodarstw, w których produkcja prowadzona jest według zasad rolnictwa ekologicznego zmniejszyła się z 20 tys. do 18 tys. Wpłynął na to spadek popytu na
Wielu inwestorów oraz producentów rzepaku wierzy, że produkcja ekopaliw może dać krociowe zyski. Ci pierwsi już dziś budują nowoczesne linie produkcji, natomiast drudzy zwiększają powierzchnię
Na polskim rynku biopaliwowym pojawił się kolejny gracz - firma Bioneco, która chce uruchomić produkcję estrów metylowych wielkości 60 tys. ton rocznie. Bioneco z Krakowa chce uruchomić wytwórnię
Dzisiaj rozpoczyna obrady drugi z kolei Szczyt Ziemi ONZ Rio+10 w Johannesburgu (RPA). Konferencja będzie trwała do 4 września. Poseł Jan Rzymełka (PO), który uczestniczył w pierwszym szczycie
Nadzwyczajna komisja sejmowa zajmująca się rozpatrywaniem ustaw w ramach programu rządowego "Przedsiębiorczość-Rozwój-Praca" wznowi prace nad projektem ustawy o organizacji rynku eko-paliw ciekłych
Opolskie Stowarzyszenie Doradców, WODR w Łosiowie oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu ogłosiły konkurs na gospodarstwo rolne przyjazne środowisku. Konkurs jest
Efekt cieplarniany, wzrost temperatury, zmiany klimatu to problemy od wielu lat znane ekologom Globalna temperatura wzrosła w ciągu ostatnich 140 lat o 0,6oC. Do 2070 roku , jeżeli wzrost
W ostatnich latach, w mediach często pojawiają się informacje na temat spalarni odpadów, emitujących do środowiska niezwykle niebezpieczne dioksyny. Polichlorowane dibenzodioksyny i