Tegoroczne targi SIAL China zachwyciły aranżacją polskich stoisk i wysublimowanym smakiem i aromatem polskich potraw. Polscy przedsiębiorcy mieli okazję prezentować się w ramach realizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Branżowego Programu Promocji ...
Kanapki były co prawda znane już w Starożytności, ale dopiero w XVIII wieku to „chłopskie” jedzenie trafiło na arystokratyczne stoły. Zaserwowano ja hrabiemu Sandwicz, który chciał zjeść coś pożywnego, nie przerywając przy tym gry w ...
Uprawa warzyw przynosi wiele radości i satysfakcji. Wiosna to korzystny czas na podjęcie decyzji o własnym ogródku warzywnym i zabranie się do pracy. Przy niej potrzebne nam będą odpowiednie narzędzia, dzięki którym unikniemy urazów ciała.
- Maj to ostatnie dni na podejmowanie decyzji – gdzie i jak wypoczywać – zwrócił uwagę minister Marek Sawicki otwierając konferencję prasową poświęconą turystyce wiejskiej. - 30 kwietnia zapowiadałem w „Ziołowym Zakątku” ...
Rosnący rynek zdrowej żywności w Polsce zachęca kolejne firmy spożywcze do prac nad produktami tego typu. W połowie roku może trafić do sprzedaży nowa oferta Makaronów Polskich – makaron żytni i gryczany. Spółka liczy, że przyczyni się to do ...
Zagadnienia emisji rtęci, metod jej usuwania i wpływu na środowisko to główne tematy konferencji naukowej, zorganizowanej 13-14 maja przez Akademię Górniczo-Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie, TAURON oraz KIC InnoEnergy.
W najbliższych latach produkty wytwarzane w wyniku rafinacji ropy naftowej będą powoli zastępowane produktami powstającymi dzięki rafinacji produktów biomasy roślinnej – ocenia spółka chemiczna Boruta Zachem. Firma dotąd specjalizująca się w ...
Sezon polskich owoców już się rozpoczął, bowiem są już w sprzedaży pierwsze polskie truskawki. W tym roku pochodzące z wysokich tuneli owoce pojawiły się w takim samym terminie jak w roku ubiegłym, ale są tańsze. W ofercie Rynku Hurtowego ...
Polska nie popiera proponowanych przepisów unijnych dotyczących żywności ekologicznej w ich obecnym kształcie - oświadczył w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki przed spotkaniem szefów resortów rolnictwa państw UE.
Polskie jedzenie staje się nową atrakcją turystyczną dla obcokrajowców. W naszym kraju jest już prawie 20 szlaków kulinarnych - między innymi gęsinowy, oscypkowy, śliwkowy oraz szlak karpia. Już od jakiegoś czasu widać, że dla turysty szczególnie