A_BIO_AGRO_950

Mięso pod kontrolą

Do końca tego roku zostanie powołany Instytut Jakości Żywności, który zajmie się wydawaniem certyfikatów eksporterom polskiej żywności i zwalczaniem szarej strefy na rynku krajowym. Instytucja ma działać przy Krajowej Izbie Gospodarczej.

6 kwietnia 2006

Wnioski spersonalizowane

Teoretycznie wnioski o dopłaty bezpośrednie można składać już od ponad dwudziestu dni. Ale w praktyce wielu rolników nie ma takiej możliwości. Powód jest prosty. Agencja Restrukturyzacji spóźniła się z wysłaniem odpowiednich dokumentów.

6 kwietnia 2006

Mniejsze podatki dla grup?

Zwolnienie z podatku dochodowego i od nieruchomości. To pomysły rządu na zwiększenie liczby grup producenckich. Rolnicy mówią czemu nie?

6 kwietnia 2006

Producenci zadbają o renomę naszej żywności

Jeszcze w tym roku powstanie instytut jakości żywności, który będzie wydawał certyfikaty ułatwiające naszym produktom spożywczym zdobywanie rynków zagranicznych.

6 kwietnia 2006

Podrożała wołowina

Tak w ostatnich tygodniach kształtuje się rynek wołowiny. Mięso to już jakiś czas temu stało się naszym hitem eksportowym, głownie w Hiszpanii i Belgii. Teraz podbija stoły we Włoszech i w Danii.

6 kwietnia 2006

Ukraina anuluje zakaz importu mięsa z Białorusi, a z Polski nie

Ukraina anuluje zakaz importu mięsa z Białorusi, lecz utrzyma ograniczenia w stosunku do importu mięsa z Polski - oświadczył we wtorek Główny Inspektor Weterynaryjny Ukrainy Iwan Bisiuk. Restrykcje w stosunku do Polski będą utrzymane do czasu - jak ...

6 kwietnia 2006

Zmniejszony popyt na mięso

Ceny półtusz wieprzowych i najlepszych gatunków mięsa w ostatnich dniach spadły o kilka procent. To rezultat zmniejszonego popytu. Giełdy oferują w tym tygodniu półtusze kl. R po 4,6 - 4,8 zł za kg.

6 kwietnia 2006

Rekordowy wylęg ryb

Ichtiolodzy zacierają ręce. Z powodu opóźnionej wiosny zapowiada się rekordowy wylęg ryb - to tylko pozorny paradoks. Wylęgarnie pracują na pełnych obrotach, a już niebawem do zachodniopomorskich rzek trafią miliony szczupaków, troci i łososi. Popyt ...

6 kwietnia 2006

Rośnie zachorowalność bydła na BSE

Dlaczego rośnie zachorowalność bydła na BSE? Na to pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć. Inspekcja weterynaryjna zapewnia jednak, że to normalny proces.

6 kwietnia 2006

Nie tylko o wspólnej reprezentacji w Brukseli

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się 4 kwietnia z przedstawicielami związków i organizacji społeczno - zawodowych sektora rolno-spożywczego. Spotkanie dotyczyło regulacji zasad i zakresu pomocy polskim organizacjom związkowym i społecznym ...

6 kwietnia 2006
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę