W dniach 9-11 maja br. w Pałacu w Pawłowicach odbyła się IX Konferencja Naukowa „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie". Uczestniczył w niej ...
75% rowerzystów jeździ po chodniku, 56% – podczas jazdy rozmawia przez telefon komórkowy, 49% – słucha w jej trakcie muzyki, a 39% – nie korzysta nocą z oświet...
Obchody tegorocznego Międzynarodowego Dnia Bałtyckiego Morświna ASCOBANS* przypadają na 15 maja. W tym dniu warto, abyśmy przypomnieli sobie o krytycznie zagro...
Drony, inteligentne ciągniki, poradnictwo żywieniowe i konsultacje dietetyczne, pokazy psów rasowych, pokaz sokolniczy, kury ozdobne, owady, ryby, gady, pa...
9 maja 2016 r. na Wydziale Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbyło się spotkanie studentów z Dyrektorem i pracownikami OT ARR w Olsztynie.
Wiadomo już, co sprawia, że marchewka jest taka pomarańczowa. Międzynarodowy zespół naukowców - w tym badacze z Krakowa - odczytał DNA marchwi. To dopiero po...
Centrum Badań Biomedycznych (CBB) Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie otwiera swoje laboratoria dla zwiedzających. 12 maja br. w godzinach od...
W przypadku nagłego zatrzymania akcji serca (NZK) liczy się każda sekunda. Tylko szybko udzielona pomoc daje szanse na uratowanie życia. Z tej właśnie przyczyny...
Klub Gaja zaprasza placówki oświatowe oraz samorządy, firmy, instytucje a także lokalne grupy działania do udziału w konkursie Zaadoptuj rzekę. Pokażcie jak moż...
Nasz mózg podczas pracy wymaga odpowiedniego paliwa, na które składają się nie tylko tłuszcze, ale także proteiny, węglowodany oraz witaminy – szczególnie...